Albanië

 

De hoofdstad van Albanië is Tirana. Het land Albanië of Shqipëria heeft een oppervlakte van 28.748 vierkante kilometer en 3,6 miljoen inwoners. De nationale munteenheid is de Lek. De vlag van Albanië bestaat uit een zwarte tweekoppige adelaar op een rode achtergrond.

 

 

 

 

Het zuiden en het noorden van Albanië is grillig en bergachtig, langs de kust liggen zandstranden. Circa een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen.  

 

 

Natuurgebieden

 

In Albanië zijn 50 beschermde natuurgebieden, waarvan veertien een Nationaal Park. Nationaal Park Dajti ligt 25 kilometer ten oosten van Tirana en wordt ook wel het “Balkon van Tirana” genoemd, er staan onder meer 200 jaar oude Beuken. Het Nationaal Park Divjaka Pines ligt aan de Adriatische kust op vijf kilometer van Divjaka en op 40 km van Lushnja bij de Karavasta Lagoon, een Ramsar wetland. Het Divjaka park met het wetland is één van de meest belangrijke ecosystemen van Albanië, circa 5% van de wereldwijde populatie van de Dalmatië Pelikaan (Kroeskoppel-pelikaan) leeft in dit gebied. De streek is begonnen aan een bescheiden opbouw van ecotoerisme. Het Prespa Nationaal Park is een grensoverschrijdend park met Griekenland en Macedonië. Het Nationaal Park Butrint ligt 25 km ten zuiden van Saranda, in het park ligt het Ramsar wetland Butrint, het is een belangrijke natuurlijke en archeologische regio en een cultureel werelderfgoed. In de omgeving, zoals bij het strand Ksamil is een ontwikkeling van ecotoerisme. Andere Nationale Parken in Albanië zijn: Llogara, Valbona vallei, Drenova, Tomorri Mountain, Fir van Hotova, Zall Gjocaj, Theti, Lura, en het Shebenik-Jabllanice National Park (grensoverschrijdend met Macedonië).

 


 

Berat     Gjirokaster     Butrint

 

werelderfgoed     vakantie Albanië  

 

Ecotoerisme  Europa