Pobiti Kamani

 

Pobiti Kamani ligt in het oosten van Bulgarije, 19 kilometer ten westen van Varna en de Zwarte Zee en drie kilometer ten noorden van het Beloslav Meer. Pobiti Kamani of het Stenen Bos zijn verschillende groepen zuilvormige rotsformaties die met veel kracht in de grond lijken geramd. Pobiti Kamani is een natuurmonument en staat op de voorlopige werelderfgoed lijst. De stenen zuilen zijn een zeldzaam natuurverschijnsel in een woestijnachtig landschap met een opmerkelijke biodiversiteit waaronder een aantal beschermde plantensoorten.

 

Heilige plaats

 

In de oudheid was Pobiti Kamani een heilige plaats, veel van de zuilvormige rotsformaties kregen namen van dieren, mensen of voorwerpen zoals de “leeuw”, “stenen bomen”, “steenwachter”, “waterval” en “troon”. Andere rotsformaties hebben de naam gekregen van het dorp dat bij de desbetreffende pilaren ligt, zoals Beloslav, Banovo, Strashimorovo en Slanchevo. Naast de zichtbare zuilen boven de grond zijn er ook nog rotsformaties onder de grond. De Dikilitash is de best bereikbare en meest bekende rotsformatie. Het Dikilitash complex bestaat uit ruim 300 zuilen met een verschillende hoogte.

 

Ontstaan van de zuilen

 

De rotsformaties staan verspreid in 18 groepen in een gebied van 70 vierkante kilometer, de zuilen hebben een hoogte van 5 tot 10 meter en een diameter van 2 tot maximaal 6 meter. De meeste kolommen zijn hol of met zand gevuld. Hoe de stenen zuilen zijn ontstaan is niet met zekerheid bekend. Vroeger dacht men dat het een deel was van de nabij gelegen oude Griekse stad Markionopolis, nu bekend als Devnja. De volgende theorie was dat de lichtgrijze zandstenen rotsformaties zijn ontstaan door erosie en tektonische processen, een duwende beweging van de aardkorst. Volgens de meest recente onderzoeken zijn de zuilen ontstaan door het sijpelen van natuurlijk methaangas. De bijzondere rotsformaties van Bulgarije worden vergeleken met de Shark Bay kliffen in Australië.

 

Openingstijden en entree

 

De openingstijden van Pobiti Kamani zijn van 15 mei tot 30 september: elke dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur, van 1 oktober t/m 14 mei: alleen op maandag geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De entreeprijs is 3 BGN (1,50 euro) per persoon (2017) en de entree is inclusief een gratis rondleiding door een lokale gids.