Cyprus

 

De vlag van Cyprus (Kypros) is de vorm van het eiland in een koperkleur en twee groene olijftakken afgebeeld op een witte ondergrond. De kleur koper zou staan voor  kopererts en de olijftakken als vredesteken. In de praktijk gebruiken de Turken echter een Turkse vlag en de Grieken een Griekse vlag.

vlag Cyprus

Cyprus heeft een oppervlakte van 9.251 vierkante kilometer en in totaal bijna 1,2 miljoen inwoners. Cyprus is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee na Sicilië en Sardinië. De hoofdstad van het land is Nicosia of Lefkosia, het land werd onafhankelijk van het Verenigd Koningkrijk in 1960. De Republiek Cyprus is gescheiden door een grenslijn ook wel  de Groene lijn genoemd, in een Grieks-Cypriotisch (Kypriaki Dimokratia) gedeelte dit is het zuiden van het land en in een Turks-Cypriotisch (Kibris Cumhuriyeti) gedeelte dit is het noorden van het land. De grenslijn loopt onder andere door de hoofdstad Nicosia (Lefkosia) en door Famagusta.

 

 

Het eiland heeft een mooie gevarieerde kustlijn met een totale lengte van 648 kilometer en veel mooie baaien en stranden. Cyprus heeft een mediterraan klimaat met warme zomers, weinig neerslag en milde winters. In de maanden april tot en met oktober is de gemiddelde temperatuur 30 graden, in de maanden november tot en met maart is de gemiddelde temperatuur 17 graden. Cyprus is een populaire zomervakantie bestemming maar vanwege het milde klimaat wordt het land ook steeds vaker bezocht als winterzon bestemming.

 

Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie en ligt ten zuiden van Turkije, de munteenheid is de Euro. In het zuiden wordt met de Euro betaald, in het noorden met de Turkse Lira maar ze accepteren ook de euro. Er zijn drie belangrijke vliegvelden op het eiland, ze liggen in Larnaca, Paphos en Ercan. Er zijn goede doorgaande wegen en men rijdt links. Toeristen mogen vrij reizen tussen zuid en noord, er is geen apart Turks visum nodig voor het Turkse gedeelte van Cyprus. Er zijn zeven doorgangsposten om de Groene Lijn over te steken, buiten deze officiële toegangen is het verboden om in de bufferzone te komen en het fotograferen van militaire locaties is verboden.

 

 

Natuurgebieden Cyprus

 

Cyprus is een groen eiland, het is een van de meest beboste eilanden in de Middellandse Zee. Er zijn circa 23 beschermde natuurgebieden op Cyprus, waarvan 14 als Nationaal Park of nationaal staatsbos park, zoals: Akamas, Kaap Greco met de schitterende rotsformaties en zeegrotten, Potamos Liopetriou, Athalassa en Troödos. In de staatsbossen zijn goed bewegwijzerde wandelroutes over een totale lengte van ruim 250 kilometer. In het midden en zuidwesten van Cyprus ligt het Troödos gebergte. Het hoogste punt van Cyprus en van het Troödos gebergte is de Mount Olympus met een hoogte van 1951 meter. Aan de noordkust van Cyprus ligt het Kyrenia gebergte, ook wel Pentadaktylos genoemd. Tussen deze bergen ligt de Mesaoria, een vruchtbare vallei. Cyprus heeft een uitstekende ligging voor natuurliefhebbers en ecotoerisme. Door de invloeden van de omliggende continenten en het klimaat is er een rijke flora met veel inheemse planten en een totaal van circa 1800 soorten. Er is ook een opmerkelijk rijke fauna met ruim 350 vogelsoorten, waaronder veel trekvogels. Zeeschildpadden, de onechte karetschildpad en de groene zeeschildpad, leggen eieren langs de kusten van het schiereiland Akamas, op het strand Varosha in Famagusta en op het schiereiland Karpas. 

 

Vakantiebestemmingen Cyprus en natuur en cultuur Cyprus van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Cyprus

 

natuur en cultuur Cyprus

 

overige informatie