Paphos

 

Paphos Cyprus

Paphos ligt in het zuidwesten van Cyprus, de hele stad staat vanwege de architectuur, de historische waarde en de cultus rondom Aphrodite (Venus) ook wel de godin van de schoonheid, op de werelderfgoed lijst van Unesco.

In de 12de eeuw v. Chr. werd er door de Mycenen een tempel voor Aphrodite opgericht.

 

Paphos (Pafos) was in 2017 Culturele hoofdstad van Europa met veel culturele activiteiten met als thema: Paphos, Cyprus en Aphrodite.

 

Rots van Aphrodite

 

Iets buiten de stad ligt de Rots van Aphrodite. De officiële naam van de Rots van Aphrodite is Petra tou Romiou met als betekenis: Rots van de Romeinen, maar volgens de legende zou Aphrodite hier geboren zijn. Aphrodite is in de Griekse mythologie het ideaal van schoonheid en liefde en de godin inspireerde veel schrijvers, dichters en kunstenaars. De geboorteplaats van Aphrodite en het heiligdom bij Palea Paphos werd een bedevaartsoord voor de hele Griekse wereld. 

 

Kato Paphos

 

Paphos bestaat uit een benedenstad en een bovenstad. De benedenstad ligt aan de kust en wordt Kato Paphos of Nea Paphos genoemd. Ktima of Pano Paphos is de bovenstad. Bijzondere opgravingen in Kato Paphos zijn het theater en de mozaïekvloeren van de Huizen van Dionysos, Orpheus en Aion en de villa van Theseus. De mozaïekvloeren in de adellijke villas laten vooral taferelen zien uit de Griekse mythologie. Naast het huis van Dionysos liggen de restanten van het Byzantijnse fort Saranta Kolones (Saranda Kolones), het beroemde fort met de veertig zuilen.

 

 

Koningsgraven

 

De Koningsgraven of de Tombe van de Koningen zijn zo genoemd vanwege de allure, het zijn ondergrondse  graven uit de vierde eeuw v. Chr. Er werden geen koningen begraven maar Cyprioten uit de hogere klasse, een aantal graven zijn versierd met Dorische zuilen. De Egyptische kenmerken van de bijna als woonhuis ingerichte graven onstonden onder invloed van de Egyptische godsdienst, waarbij men er vanuit ging dat de doden min of meer dezelfde behoeften hadden als de levenden. Later werden de koningsgraven wel als schuilplaats gebruikt.

 

Klooster van Chrysorrogiatissa

 

klooster Paphos

Het Klooster van Chrysorrogiatissa werd gebouwd in de dertiende eeuw op de ruïnes van de grootste vroeg-Byzantijnse basiliek van het eiland. Het klooster werd in 1152 gebouwd door monnik Ignatios, die volgens de legende een icoon van de Maagd Maria vond aan de kust van Paphos. Het klooster werd opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw van de Gouden Granaatappel. Op het terrein staat de pilaar van St. Paulus waar volgens de overlevering apostel Paulus werd gegeseld vanwege het prediken van het christendom.

 

Kasteel van Paphos

 

 

Het fort in de haven wordt ook wel het kasteel van Paphos genoemd en werd gebouwd als een Byzantijns fort ter  bescherming van de haven. Later is het fort herbouwd door de Ottomanen en in gebruik genomen als gevangenis. Het kasteel is het symbool van de stad Paphos en jaarlijks wordt er het culturele Aphrodite festival gehouden.

 

De moderne kerken in Paphos aan de kust zijn de Agios Kendeas kerk en de St. Georgios kapel.