Diepste grot

 

Er zijn grotten van meer dan 1.000 meter diepte, de hoogste berg en de diepste grot op aarde hebben samen een lengte van ruim 11.000 meter. Voor het onderzoeken van een grot is veel kennis nodig, speleologen zijn ook vaak geologen. Speleologie is de wetenschap van grotonderzoek en geologie is de wetenschap van de samenstelling van onze aarde. Speleologen zijn mensen die grotten onderzoeken, het afdalen in grotten lijkt wel op bergbeklimmen. Het verschil: een berg klim je eerst op, voordat je kan afdalen en in een grot daal je eerst af, om er daarna weer als een bergbeklimmer uit te komen. In het gebied Abchazië in Georgië ligt niet alleen de kleinste rivier maar ook de diepste grot op aarde en het best bereikbare centrum van de aarde.

 

Diepste grot op aarde

 

De diepste grot op aarde is de Voronya Grot (Voronja grot), de betekenis van de naam is Kraaiengrot. De grot wordt ook wel de Krubera Grot genoemd naar de naam van de geoloog Alexander Kruber. Een samenvoeging van de naam mag ook: de Kruber Voronya Grot. Alexander Kruber was een Russische wetenschapper en directeur van het Wetenschappelijk Onderzoek Instituut voor Geografie in Moskou. Zijn specialiteit was onderzoek naar karst gebieden en karst structuren. In een karstgebied is kalksteen aangetast door koolzuur uit de atmosfeer, karst is een erosievorm van kalksteen.

 

 

De Krubera grot ligt in Abchazië of Abkhazia, dit is een autonome republiek in Georgië. De grot ligt in het Arabika massief. Het Arabika massief is een hooggebergte met een groot kalksteen karst massief en een hoogte van 2.661 meter. Het karstgebied is gevormd in het bergmassief maar ook in de grotten. Door onderzoek naar deze karst vorming in de bergen ontdekte men de grotten. Vijftien van deze grotten zijn onderzocht, vijf van de grotten hebben een diepte van meer dan 1.000 meter. De diepste grot is de Kruber Voronya Grot met een diepte van 2.197 meter. Het is nu het wereldrecord van de diepste grot op aarde en de enige bekende grot op aarde met een diepte van meer dan 2.000 meter.

 

Nieuw diepte record

 

Onderzoekers hebben deze diepte in fases ontdekt. Begin 1900 deed een Franse speleoloog al onderzoek. In 1909 en 1910 onderzocht Alexander Kruber het gebied, nu naamgever van de Kruber Voronya grot. In 1960 daalden speleologen af in de grot en kwamen tot een diepte van 95 meter. Vanaf 1980 volgde verder onderzoek naar het Arabika karstmassief, er werden een aantal grotten met een diepte van meer dan 1.000 meter ontdekt. De diepte van de Voronya grot bleef echter beperkt ontdekt, tot een diepte van 340 meter. Door politieke en etnische conflicten in het gebied Abchazië was er een tijd geen verder onderzoek. In 1999 ging een groep speleologen verder met het grotonderzoek, ze bereikten een diepte van 740 meter. In het jaar 2000 volgde een doorbraak. De Ukrainian Speleological Associations kwam tot een diepte van 1.410 meter. De jaren daarna volgde nog diverse expedities die elke keer weer een nieuwe diepte bereikten. In 2007 werd het wereldrecord gebroken door Alexander Klimchouk op een diepte van 2.191 meter. De diepte potentie van de grot en daarmee het best bereikbare centrum van de aarde voor een mens, wordt geschat op 2.300 meter. Eén van de speleologen merkte op: “zolang we dieper kunnen, zullen we dieper gaan”.

 

In 2012 werd het nieuwste diepte record in de Voronya grot bereikt door Gennadiy Samokhin een speleoloog van de Krim, hij bereikte een diepte van 2.197 meter, een nieuw wereldrecord in de diepste grot.