Nationaal Park Bayerischer Wald

 

Bayerischer Wald

Het Nationaal Park Bayerischer Wald of het Beierse Woud in Duitsland grenst aan het Tsjechische Nationale Park Sumava (Boheemse Woud) in de deelstaat Beieren in Zuidoost Duitsland. Beide Nationale Parken zijn deel van het Bohemer Woud.

 

Het Bohemer Woud (Tsjechië) of Beierse Woud (Duitsland) is een langgerekt middelgebergte in de landen Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk. Het natuurgebied ligt langs de eeuwenoude grens tussen de voormalige koninkrijken Beieren en Bohemen. Het Nationaal Park Bayerischer Wald of op z’n Nederlands Beierse Woud is het eerst opgerichte nationale park van Duitsland en werd opgericht in 1970.

 

Het Bayerische Wald heeft een oppervlakte van 24.217 hectare met onder andere hoog gelegen bossen, hoge bomen en hoogveen met vennen en weiden. De belangrijkste toppen in het natuurgebied zijn de Grosse Rachel met een hoogte van 1453 meter, de Grosse Falkenstein op 1315 meter en de Lusen met een hoogte van 1373 meter. De Rachelsee is het enige natuurlijke meer in het park. 

 

Rachelsee

 

Oerbos

 

Het unieke van het Nationaal Park Bayerischer Wald is dat bosbeheer het besluit heeft genomen om de natuur de natuur te laten. Het bosbeheer is nagenoeg gestaakt met als doel de natuurlijke ontwikkeling zonder sturende ingrepen van de mens zijn gang te laten gaan. De bedoeling hiervan is dat het Beierse Woud weer een oerbos kan worden. In 1983 na een geweldige storm met onweer werd ruim 30.000 kuub hout geveld met een totale waarde van enkele miljoenen euro’s.

 

 

Deze storm was een cruciaal en historisch moment voor de Duitse natuurbescherming, er werd besloten om de omgewaaide bomen in het bos te laten liggen. Deze beslissing hield ook in dat de schorskever niet langer werd bestreden omdat zij ook een onderdeel vormen van de natuurlijke processen in een bos. De doelstelling van het bos is nu voor iedereen zichtbaar met omgevallen bomen die blijven liggen en nieuwe boomgroepen die ontstaan. In toekomstige generaties is het Beierse Woud misschien weer een oerbos of oerwoud.

 

Flora en fauna

 

De soortenrijke flora en fauna draagt ook bij aan de oorspronkelijkheid van het bos.

Er broeden minstens 55 verschillende vogelsoorten zoals de auerhoen, hazelhoen, witrugspecht, drieteenspecht, dwerguil en de ruigpootuil. Andere dieren die in het Bayerischer Wald leven zijn onder meer de lynx, wilde kat, bever, otter, mopsvleermuis, herten en edelherten.

 

Er zijn circa 760 plantensoorten waarvan 425 bekend staan als kenmerkend voor het landschap, verder zijn er veel soorten schimmels of zwammen. 


Er zijn veel ecotoerisme activiteiten in en rondom het Nationaal Park Bayerischer Wald:  

 

Bewegwijzerde wandelpaden met een totale lengte van 300 kilometer die met of zonder gids gelopen kunnen worden.

 

Avonturenparcours door wat wel het sprookjesbos wordt genoemd.

 

Fietsroutes met een totale lengte van circa 200 kilometer.

 

Uitzichttoren of boomkroonpad om langs de toppen van de bomen te kunnen lopen.

 

Speelse educatie voor kinderen tijdens schoolvakanties en feestagen met speeltuin in het bos.

 

 

In het verleden was glasblazen een belangrijke ambacht in de regio, de grondstoffen kwarts en hout waren in overvloed aanwezig. Nu zijn er nog glasblazers te zien en een schitterende glazen ark. Ruime keus in goed gelegen hotels.