Berlijn

 

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en de grootste stad van het land. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland aan de uitmonding van de rivier de Spree. De stad is onderverdeeld in de twaalf districten (verwaltungsbezirke): Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Neukölln, Pankow, Reinickendorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg en Treptow-Köpenick.

 


 

Bezienswaardigheden Berlijn

 

Berlijn is een opmerkelijk groene stad met veel parken, meren en stadsstranden en er zijn veel bekende bezienswaardigheden.

 

Brandenburger Tor en Berlijnse Muur

 

Aan het einde van de boulevard Unter den Linden ligt de Brandenburger Tor, deze stadspoort was vroeger de stadsgrens van het centrum. De stadspoort is na de val van de Berlijnse Muur het symbool van de Duitse eenheid. De Brandenburger Tor is gebouwd naar het ontwerp van de toegangspoort van de Akropolis in Athene.

 

 

 

De Berlijnse Muur was een scheiding tussen Oost- en West-Duitsland, de Val van de Muur was een historische gebeurtenis op 9 november 1989. Langs de oever van de Spree zijn nog restanten van de Muur te zien. Van de ruim 300 wachttorens  zijn er nog vijf intact. De Berliner Mauerweg is een fiets- en wandelroute met een lengte van 160 kilometer, de route volgt de vroegere Muur en is een toeristische trekpleister in Berlijn.

 

Rijksdag

 

 

Het Rijksdag gebouw is het Duitse parlementsgebouw en ligt aan het Plein van de Republiek (Platz der Republik) in de wijk Tiergarten. De Rijksdag is ontworpen door de architect Paul Wallot en gebouwd in 1894 in een eclectische stijl, een combinatie van verschillende bouwstijlen. Op de gevel staat de tekst “Dem Deutschen Volke”, “Voor het Duitse volk”.

 

Berlijn werelderfgoed

 

Berlijn heeft een opmerkelijk architectuur, naast gebouwen uit de Barok of Neobaroktijd, zoals de Berliner Dom (Dom van Berlijn) zijn er de Berlin Modernism Housing Estates. Deze  Modernistische woonwijken in Berlijn staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Het zijn zes wooncomplexen die getuigen van innovatief huisvestingsbeleid uit de periode 1910-1933. De progressieve woonwijken hebben bijgedragen aan de verbetering van woon-en leefomstandigheden voor mensen met een laag inkomen en boden nieuwe stedelijke oplossingen die van invloed waren op steden in de hele wereld. De architecten van het project waren Bruno Taut, Martin Wagner en Walter Gropius.

 

 

 

De Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn is ook een werelderfgoed, het is een gebied van 500 hectare en bestaat uit parken en 150 gebouwen langs de oevers van de rivier de Havel en Lake Glienicke. In het Sanssoucipark in Potsdam staan onder andere  het Slot Sanssouci, de Neptunusgrot, het Nieuwe Paleis, de Vriendschapstempel, het Drakenhuis, het Slot Charlottenhof en het Oranjeriepaleis. In het Babelsbergpark staat het kasteel Babelsberg.

 

 

 

Museuminsel, het Museum eiland is eveneens werelderfgoed, het Museumeiland is een eiland in de Spree rivier met vijf museums en de Berliner Dom. Een rondvaart over de Spree is een leuke manier om Berlijn vanaf het water te zien.

 

 

 

Het grootse paleis in Berlijn is het Slot Charlottenburg.

 

Legoland

 

 

 

In Berlijn is een Legoland Discovery Center, een ontdekkingscentrum met veel Berlijnse gebouwen van lego. Ook is er een “hall of fame”  met lego beelden van bekende mensen. Er zijn veel activiteiten zoals zien hoe lego wordt gemaakt, zelf een lego auto bouwen en testen hoe hard deze kan op de tijdshelling, een jungletocht door jungle legoland en de legobioscoop. Het Legoland Discovery Center ligt aan de Potsdamer Straße 4.

 

Stranden Berlijn

 

 

Er zijn verschillende stranden in Berlijn :

  • Het Oststrand in Friedrichshain vooral voor uitgaan, muziek en bar.
  • Het Freibad Plötzensee in Wedding is een kindvriendelijk strand met verschillende zwembaden.
  • Het Strandbad Weißensee in Weißensee is een gezinsstrand.
  • Gestrandet in Berlin in Mitte is een café en uitgaansgebied.
  • Het strand bij de East Side Gallery, een strand tussen de Berlijnse Muur en aan de Spree. Wannsee is een groen recreatiegebied met twee meren en een jachthaven.
  • Strand Müggelsee in Treptow-Köpenick, het strand ligt aan de Grosse Mügelsee, het grootste meer in de omgeving van Berlijn, er zijn ligweiden en het meer is ondiep, geschikt voor kleine kinderen.

 

Duitsland:   autovakantie    reisgidsen     wandelvakantie     fietsvakantie  

  

vakantie met kinderen     rondreizen     groepsreizen     busreizen

 

vakantiehuizen     

 
Ecotoerisme  Europa