Duurzame wijn

Wijnen worden steeds vaker duurzaam, biologisch en puur. Wijn voor de liefhebber van een natuurlijke smaak. Waren de biologische wijnbouwers in de jaren ’80 en ’90 nog zonderlinge geitenwollen sokken telers. Tegenwoordig is er meer respect voor deze telers en het aanbod van biologische wijnen stijgt. Wijntelers brachten vaak meer tijd door in de wijnkelder dan buiten in de wijngaard. Goede wijnen werden ruim 50 jaar lang gemaakt door zorgvuldige procedés in de kelder. Sinds een jaar of 15 begint de wording van steeds meer wijnen weer buiten op het veld. De chemische fundering van wijnsoorten maakt weer plaats voor een natuurlijke fundering. Niet alleen omdat er behoefte is aan duurzamere wijnen maar ook omdat er behoefte is aan een wijn met weer een eigen karakter.

 

Nadat onderzoek uitwees dat de bodem van wijngaarden in de Bourgogne in Frankrijk minder biologische activiteit had dan de bodem in de Sahara begon men wakker te worden. Geen zware machines meer op het veld die de aarde platwalsen maar een luchtige bodem met zuurstof in de bodem. Geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kaliumzout van de kunstmest maar terug naar de zo natuurlijk mogelijke vorm van wijnbouw. Zelfs het paard mag weer van stal en terug de gaard in.

 

Biologische en biodynamische wijn

 

Er zijn twee soorten natuurlijke of duurzame wijn: wijn uit biologische teelt en wijn uit biologisch dynamische teelt (biodynamisch). In de biologisch dynamische teelt wordt er naast het natuurlijke proces rekening gehouden met bijvoorbeeld een antroposofische wijze van telen op basis van Rudolf Steiner, waarbij onder andere de kosmische energie een rol speelt.

 

 

In Nederland heeft biodynamische wijn het keurmerk: Demeter en biologische wijn het EKO-keurmerk. Voor Europa is er sinds 1 augustus 2012 een wetgeving voor de teelt van biologische wijn in de EU-lidstaten. De wijnflessen krijgen dan het groene EU-logo. Flessen zonder dit keurmerk worden niet teruggehaald uit de winkels. Nieuwe flessen met het keurmerk liggen sinds eind 2013 in de winkel.

 

 natuur Europa