Monnikspeper

 

Vitex is een plantengeslacht in de Lipbloemenfamilie, het geslacht Vitex bestaat uit circa 250 soorten en groeit voornamelijk in de tropen. Vitex is een geslacht van struiken en bomen van 1 tot 35 meter hoog. Monnikspeper, de Vitex agnus-castus groeit in het zuiden van Europa in het Middellandse Zeegebied.

 

Monnikspeper

 

Monnikspeper, de Vitex agnus-castus, is een van de bekendste soorten binnen het geslacht Vitex.

Alternatieve namen voor de plant zijn: Kuisheidsboom, Kuis boom of Abrahams balsem.

 

De Monnikspeper groeit van nature in mediterrane gebieden. De plant is circa 1 tot 4 meter hoog en lijkt meer op een struik dan op een plant. De bloemen hebben vaak een lavendelkleur, maar kunnen ook blauw, paars, roze of wit zijn. De bloemen en het blad hebben een aromatische geur en trekken veel vlinders aan. De vlinder aantrekkingskracht is zo gegarandeerd dat het een geliefde struik is voor tuinen. Monnikspeper groeit in het wild in landen als Spanje en Griekenland op vochtige plaatsen, bij riviertjes maar ook in bergkloven. De plant bloeit in Zuid-Europa vanaf eind mei tot eind oktober.

 

Griekse mythologie

 

De Griekse godin Hera is onder een Kuisheidsboom geboren volgens de Griekse mythologie. De boom stond bij het Heraion van Samos, het grote heiligdom ter ere van de godin Hera op het Griekse eiland Samos  Op het jaarlijkse festival werd vroeger het standbeeld van Hera op Samos geëerd met bloeiende takken van de Monnikspeper.

 

 

 

Monnikspeper medisch gebruik

 

De Monnikspeper is zowel vroeger als nu voor medisch gebruik populair. In de oudheid werden de stengels en het blad van de plant gebruikt om het libido te verminderen bij zowel vrouwen als mannen. Vrouwen namen het kruid als hun mannen voor langere tijd op jacht waren of in andere gebieden oorlog aan het voeren waren. Mannen die een kuisheidsbelofte hadden afgelegd gebruikten het middel ook, hier komt de naam Monnikspeper vandaan. De plant groeide in de meeste kloostertuinen en moest monniken helpen om seksueel terughoudend te zijn. Het opmerkelijke van de plant is dat deze bij nader onderzoek zowel libido verhogende als libido verlagende effecten bleek te hebben. Welke werking de plant heeft hangt af van welke delen van de plant gebruikt worden en in welke samenstelling. Tegenwoordig is Monnikspeper te koop voor medische klachten als premenstrueel syndroom (pms) en opvliegers in de menopauze of stemmingswisselingen.