Straat van Bonifacio

 

De Straat van Bonifacio of de Bouches de Bonifacio is een zeestraat tussen het zuiden van het Franse eiland Corsica en het noorden van het Italiaanse eiland Sardinië.

 

 

Het gebied is een natuurreservaat met een oppervlakte van bijna 800 vierkante kilometer en een internationaal zeepark of marinepark ontstaan op aandringen van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds.

 

De grillige vormen van de kustlijn zijn ontstaan door erosie van de witte kalkstenen rotsen of het krijtgesteente, landinwaarts gaan de rotsen over in graniet bij beide eilanden. Het natuurreservaat Straat van Bonifacio is een belangrijk natuurgebied voor de bescherming van de flora en fauna in deze regio. In het natuurgebied groeien onder andere velden van zeegras en witte struikwondklaver, er leven tuimelaars, reuzenhaaien en gewone vinvissen en vogels zoals aalscholver en de Gijze pijlstormvogel.

 

De Straat van Bonifacio is ontstaan door het stijgen van zeewater, in de prehistorie na een langdurige ijstijd of glaciaal tijdperk waren de eilanden Corsica en Sardinië met elkaar verbonden. Het ravijn tussen de eilanden was de uitloper van een vallei in het hoogland van Corsica.

De maximale doorgang voor schepen in de Straat van Bonifacio is nu 3,5 meter, de status van internationaal zeepark Corsica-Sardinië moet onder andere voorkomen dat er schepen varen met chemische ladingen die een gevaar vormen voor de natuur in dit gebied. De stromingen in deze regio zijn sterk en in het water liggen veel rotsen in zee en op de zeebodem.

 

 

In het grote natuurreservaat liggen ook de de Italiaanse eilanden van de archipel La Maddalena en de Franse Cavallo en Lavezzi eilanden. Er zijn goede wandelpaden om het gebied aan de kust te verkennen en vanuit de havens van Bonifacio en Porto-Vecchio varen er rondvaartboten met een excursie naar het natuurgebied en de Lavezzi archipel.

 

 

Vanaf zee is er mooi zicht op de Trap van koning Aragon en op de indrukwekkende kliffen langs de kust van Bonifacio en de grote witte rotsblokken in zee.