Archeologisch Museum Olympia

 

 

Het Archeologisch Museum Olympia is een van de belangrijkste musea van Griekenland. Het museum heeft twee gebouwen, het hoofdgebouw en het bijgebouw waar kleine voorwerpen staan en een museumwinkel is. Het hoofdgebouw van het Archeologisch Museum Olympia heeft twaalf zalen die chronologisch en op thema zijn ingedeeld met veel bezienswaardigheden uit de Altis, het heilige Olympia.

 

 

Bezienswaardigheden Archeologisch Museum Olympia

 

Zaal 1) De Prehistorische en protohistirsche collectie. Scherven uit de prehistorische periode, handgemaakt aardewerk en stenen werktuigen uit de Myceense periode.

 

 

Zaal 2) De Bronzen collectie. In zaal 2 liggen veel bronzen voorwerpen waaronder offers aan Zeus zoals het sierlijke bronzen paard. Er zijn ook gehamerde bronzen beelden (sphyrelaton) zoals de gevleugelde vrouw en gehamerde bronzen plaquettes zoals een afbeelding van een griffioen (mythologisch fabeldier). Verder zijn er helmen en schilden met een episemon (karakteristiek symbool) en een bronzen ketel.

 

 

Zaal 3) De Terracotta collectie. Kleine terracotta voorwerpen maar ook delen van kroonlijsten en frontons (bekroning van de gevel) van het Schathuis van Megara en Gela.

 

In het midden van de zaal staat een standbeeld van een leeuw die functioneerde als waterspuwer bij een fontein.

 

Zaal 4) Monumentale sculptuur in terracotta. In zaal 4 staan vanwege de kwetsbaarheid van de beelden slechts enkele sculpturen tentoongesteld, zoals het standbeeld van een strijder.

 

 

 

 

 

 

Het belangrijkste beeld is de terracotta groep van Zeus en Ganymedes. Volgens de Griekse mythologie was Ganymedes de zoon van koning Tros van Troje, het was een mooie jongen en Zeus werd verliefd op hem toen hij een kudde schapen aan het  hoedden was op de berg Ida (nu Turkije). Zeus ontvoerde Ganymedes en nam hem mee naar de berg Olympus (Huis van de goden).

 

 

Zaal 5) Frontons en metopen van de Tempel van Zeus. Zaal 5 is gewijd aan de Tempel van Zeus, het is de grootste zaal in het museum. Tentoongesteld staan de standbeelden van twee frontons van de tempel met elk 21 beelden, ze tonen elk een mythologisch verhaal.

oostgevel tempel Zeus

 

 

 

 

westgevel tempel Zeus

Het fronton van de oostgevel van de Tempel van Zeus laat de race zien tussen Oinomaos en Pelops uit de Griekse mythologie.

 

 

Het fronton van de westgevel toont de beroemde strijd tussen de Centauren en de Lapithen. Een metope is een gebeeldhouwde plaat in reliëf tussen de trigliefen (driedelige sleuven) in de fries (horizontale band met beeldhouwwerk).

 

 

De metopen laten afbeeldingen zien van de Twaalf werken van Herakles, zoals de Stymphaliden vogels, de Stier van Kreta, de Gouden appels van de Hesperiden en de stallen van Augias. Alle metopen zijn van Parisch marmer.

 

Zaal 6) Nike van Paionios. De Nike van Paionios of Paeonius is een standbeeld van de Griekse beeldhouwer Paionios uit Mende op Chalkidiki. Nike is in de Griekse mythologie de godin van de overwinning. Het standbeeld stond oorspronkelijk op een negen meter hoge sokkel bij de Tempel van Zeus en Nike droeg vleugels en een wapperend gewaad.

 

Zaal 7) Werkplaats van Phidias. In zaal 7 staan gevonden voorwerpen uit het atelier van de beeldhouwer Phidias. Een van de voorwerpen van Oudgrieks aardewerk is een oinochoë of oenochoë, een schenkkan voor wijn. Er zijn gereedschappen en matrijzen (mal) die gebruikt zijn bij het vervaardigen van het chryselefantijn standbeeld van Zeus. Chryselefantijn (chryselephantine) is een beeldhouwtechniek in de Griekse oudheid waarbij goud en ivoor werd gebruikt. Het Beeld van Zeus is een van de Zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Het beeld is verloren gegaan in een brand, in het museum is een schilderij te zien.

 

 

Zaal 8) Hermes van Praxiteles. Het standbeeld Hermes met het kind Dionysos is waarschijnlijk van de beeldhouwer Praxiteles en gemaakt in de 4de eeuw v. Chr. Het beeldhouwwerk is gemaakt uit een blok marmer van de beste kwaliteit Parisch marmer (marmer van Paros). Hermes heeft een hoogte van 2,12 meter (zonder de sokkel) en een bijzonder glad gepolijst profiel, een model van klassieke schoonheid. Hermes met het kind Dionysos is gevonden tussen de restanten van de Tempel van Hera in 1877 en wordt gezien als een van de mooiste beelden in het archeologisch museum.

 

Zaal 9) Hellenistische collectie. Er zijn een aantal kleine voorwerpen van keramiek, de meeste beelden die in deze zaal horen te staan zijn verdwenen door verschillende oorzaken.

 

Zaal 10) Nymphaeum. Het Nymphaeum is in de Griekse oudheid een monument, meestal een monumentale fontein of waterbon, gewijd aan nimfen.

 

 

 

Een deel van de gevel van de fontein (exedra) is tentoongesteld, een standbeeld van Hadrianus, de bovenste helft van het standbeeld van Faustina de Oudere de vrouw van Antonius Pius en het onthoofde standbeeld van waarschijnlijk Marcus Aurelius. In het midden van de zaal staat een standbeeld van een marmeren stier, de stier was het centrale punt in het bovenste bekken van de fontein. De stier en het water waren gewijd aan Zeus door Regilla priesteres van Demeter. 

 

 

Zaal 11) Metroön en Heraion. Standbeelden uit het Metroön en uit de Tempel van Hera (Heraion), zoals het standbeeld van Poppea, de tweede vrouw van Nero en een standbeeld van Agrippina de Jongere, echtgenote van Claudius en moeder van Nero.

 

Zaal 12) De laatste jaren van het heiligdom. Voorwerpen uit de laatste jaren of eigenlijk de laatste eeuwen van het oude Olympia. Er zijn vondsten als vazen, huishoudelijk aardewerk, bijlen, hamers maar ook sieraden en glazen vazen uit de tweede eeuw tot aan het begin van de zevende eeuw toen het heiligdom werd verlaten.

 

Openingstijden en entreeprijs museum zie  Olympia