Delphi

 

Delphi ligt op het vasteland van Griekenland in de regio Centraal-Griekenland aan de voet van de Mount Parnassus met uitzicht op de Pleistos rivier. Achttien kilometer ten zuiden van Delphi ligt de kustplaats Itea en de Golf van Korinthe.

 

 

In de oudheid werd Delphi gezien als het centrum van de wereld. Archeologisch Delphi of het heiligdom Delphi is gesticht rond 1400 v. Chr., het was toen het middelpunt van de Griekse beschaving en het Panhellenisme, het symbool van eenheid. Delphi is een inspirerende plaats met veel bezienswaardigheden zoals tempels en een theater uit de periode dat de god Apollo werd vereerd en het is een werelderfgoed.

 

Bezienswaardigheden Delphi

 

Aan de overkant van de hoofdingang ligt het gymnasium van Delphi, waar de jonge mannen in training gingen. Op dit historische circuit werden paardenrennen en andere atletische sporten beoefend en wedstrijden gehouden.

 

Naast de Heilige Weg ligt onder andere de Stoa, deze stoa is gebouwd ter ere van de Spartanen die de victorie in Aegospotami behaalden. In de stoa staat een vroeg Christelijk kruis uit het jaar 289 n. Chr., de steen werd geplaatst in opdracht van een Christelijke Romeinse leider als verzet tegen de heidense verafgoding in die tijd. 

 

 

 

 

 

Door het waterkanaal of de waterweg vloeide het heilige en vulkanische water naar de Apollo Tempel. Langs de waterweg staat de kolom van Prusias II van Bithynië, er waren oorspronkelijk veel van dit soort kolommen, de kolom van Apollo was de grootste. De meeste beelden die op de top van deze kolommen horen te staan zijn te zien in het Delphi Museum. Het bovenste gedeelte van de heilige weg gaat vrij steil omhoog langs de restanten van de Stoa van Attalos.

 

Schathuizen Atheners

 

De schathuizen liggen aan het zigzaggende gedeelte van de Heilige Weg. De schatkamers of schathuizen waren kleine gebouwtjes in de vorm van tempels waar kostbare geschenken en, ter ere van historische gebeurtenissen, votiefgaven werden bewaard. Achtereenvolgens liggen er restanten van de schatkamer Sikyon, Sifnos, Thebe, Megara, Syrakuse, Knidio en de schatkamers of schathuizen van Atheners.

 

Het schathuis van Athene is in Dorische stijl gebouwd, circa 500 jaar v. Chr. met Parisch marmer. Parisch marmer is een wit en volmaakt marmer van het eiland Paros. De fransman Replat restaureerde deze schatkamer vanaf 1903 in opdracht van de stad Athene, de zes afbeeldingen boven aan het front van de voorgevel symboliseerden de overwinning van de Slag bij Marathon.

 

Tempel van Apollo

 

De Tempel van Apollo in Delphi was schitterend gelegen en bijzonder imposant. In de Griekse mythologie doodde Apollo hier de draak Python, de zoon van Gaia en luidde daarmee een nieuw tijperk in. De Tempel van Apollo is diverse malen herbouwd en bestond uit 6 bij 15 zuilen, de laatste versie werd gebouwd in het jaar 330 v. Chr., nu staan er nog zes Dorische zuilen. In de adyton, het allerheiligste, bevond zich het middelpunt van de aarde. Een belangrijke inscriptie in de voortempel van de Tempel van Apollo was de tekst: Gnothi seauton, Ken uzelf.

 

Orakel van Delphi

 

Bij de Tempel van Apollo werd het Orakel van Delphi geraadpleegd voor belangrijke beslissingen. De Pythia, een oudere vrouw, werd gelouterd in de Kastalia bron, hierna ging ze het heiligste gedeelte (adyton) van de Apollotempel binnen. Pythia raakte in trance door dampen uit de aarde en kreeg hierdoor orakelmacht, ze ging een onbegrijpelijke taal spreken en de profeten vertaalden deze woorden in bloemrijke taal, waardoor een antwoord dubbelzinnig kon zijn.

 

 

Heiligdom van Athena Pronaia

 

In het heiligdom van Athene Pronaia ligt de Tholos waarvan nog drie pilaren rechtop staan.

 

Theater en de Pythische Spelen

 

Het Theater van Delphi ligt achter de Apollo tempel en dateert uit de 4e eeuw v. Chr. De 35 rijen in het amfitheater boden aan circa 5.000 toeschouwers een zitplaats. Vanuit het theater is er een grandioos uitzicht over de opgraving en de bergen. In het theater van Delphi werden elke vier jaar de Pythische Spelen gehouden, ter ere van de overwinning op de draak Python. Deze muzische spelen waren wedstrijden in muziek, poëzie en acteren, later werden aan de Pythische Spelen wedstrijden atletiek en paardenrennen toegevoegd.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Delphi zijn het hele jaar van 08:00 tot 19:00 uur, alleen op officiële feestdagen tot 15:00 uur geopend. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het archeologisch museum is € 12,- per persoon, 65+ is € 6,- per persoon en onder de 18 is gratis toegang (2018). Het is alleen mogelijk om een gecombineerd ticket voor de opgraving en het museum te kopen. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, 5 juni, 27 september, laatste weekend van september (Europese monumentendagen), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november t/m maart.