Nationaal Park Connemara

 

Connemara Ierland

Het Nationaal Park Connemara ligt in het westen van Ierland in het graafschap Galway. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 2957 hectare en bestaat uit bergen, heidevelden, venen, bossen en lochs (meren). Verder zijn er wat restanten van menselijke bewoning en een oud kerkhof met megalithische graven (hunebedden). 

 

Clifden

 

Clifden Ierland

De grootste stad in het district Connemara is Clifden of in Ierland ook wel An Clochan genoemd. Clifden ligt aan de rivier Owenglen die uitmondt in de Clifden Bay. Elk jaar wordt er op de derde donderdag van augustus de Connemara Pony Show gehouden. Iets buiten de stad ligt het landingspunt en een herdenkingsmonument ter ere van Alcock en Brown, Britse vliegeniers die in 1919 de eerste non-stop trans-Atlantische vlucht maakten. Bij het dorp Letterfrack, 15 kilometer ten noordoosten van Clifden ligt het bezoekerscentrum van het nationale park Connemara.

 

Kylemore

Kylemore klooster

 

Een groot gedeelte van het huidige nationale park was vroeger eigendom van de Kylemore Abbey. Het Kylemore Benedictijnen klooster ligt vlak bij Letterfrack in een bosrijk gebied. De Victoriaanse tuinen van het klooster zijn open voor publiek. 

 

 

Nationaal Park Connemara

 

In het nationaal park Connemara ligt de bergketen de Twelve Bens of de Twelve Pins (in het Iers de Na Beanna-Beola). Het gebergte is opgebouwd uit leisteen en kwartshoudend oergesteente.

 

De twaalf pieken zijn de: Benbaun, Bencorr, Benbreen, Derryclare, Bengower, Muckanaght, Benfree, Bencullagh, Benbrack, Benlettery en de Benglenisky. De hoogste top is de Benbaun op een hoogte van 729 meter. Het is een populair gebied om te wandelen en te klimmen. Actieve wandelaars proberen de twaalf pieken in een dag te lopen.

 

Een mooie wandelroute in het nationale park start bij het informatiecentrum in Letterfrack en loopt naar de Diamond Hill. Het is een wandeling van zeven kilometer naar de 442 meter hoge Diamond Hill.

 

 

De Diamond Hill heeft een centrale ligging tussen de Twelve Bens en de Maumturks bergketen en is een populair uitzichtpunt. Vanaf de Diamond Hill is er onder meer uitzicht op de Inagh vallei, de Louch Inagh en het landgoed van de Kylemore Abbey.

 

 

Flora en fauna

 

De flora in het nationale park bestaat onder meer uit pijpenstrootje en heidesoorten zoals struikhei, gewone dopheide, rode dophei en Ierse dopheide (Daboecia cantabrica). Andere planten in het natuurgebied zijn onder andere moeraskartelblad, moeraspluis, gewone vleugeltjesbloem, beenbreek, wilde gagel, verschillende soorten orchideeën en veel mossen en korstmossen.

 

In het gebied leven veel zangvogels, enkele roofvogels zoals de sperwer en de torenvalk en in de winter de houtsnip, de kramsvogel en de koperwiek. In het gebied leven verder de vos, das, hermelijn en konijnen. Het edelhert is opnieuw geïntroduceerd en het bekendste zoogdier in het natuurgebied is de Connemara pony.

 

Gurteen Bay

 

30 kilometer ten zuiden van het nationale park Connemara liggen bij Roundstone de Gurteen baai en de Dog’s baai. Het duingebied is een natuurgebied met mooie stranden en zeldzame graslanden, ook wel “machair” genoemd. De machair zijn kenmerkend voor de noordwestelijke kusten van Ierland en Schotland.