Provincie Istrië

 

De provincie Istrië in Kroatië is de meest westelijke provincie van het land en heeft een oppervlakte van 2.813 vierkante kilometer. De lange kustlijn heeft een totale lengte van 445 kilometer en inclusief de eilanden heeft de kustlijn een lengte van bijna 540 kilometer. Een groot gedeelte van het schiereiland Istrië ligt in de provincie Istrië en in totaal liggen er tien steden en 31 gemeenten in de provincie.

 

De hoofdstad van de provincie Istrië is de centraal gelegen stad Pazin, de grootste stad is Pula en de kleinste stad is Hum. Rovinj wordt vaak de meest romantische stad genoemd. De meest noordelijke plaats is Savudrija, een vissersdorp ten noorden van Umag en de meest zuidelijke plaats is Premantura en de Kaap Kamenjak. De provincie heeft 208.000 inwoners, hetgeen bijna 5% is van de totale bevolking van Kroatië.

 

Beschermde natuurgebieden in de provincie Istrië zijn het nationale park Brijuni, het natuurpark Ucka, het beschermde landschap Kamenjak en de Limvallei met de Limbaai. Het hoogste punt is de Ucka met een hoogte van 1401 meter. De langste rivier in het gebied is de Mirna met een lengte van 52,8 kilometer. De Rasa rivier heeft een lengte van 23 kilometer en is een historische grens. Ruim 30% van de provincie bestaat uit bos met grotendeels eiken en dennenbomen en het is een gebied met veel landbouw, vooral biologische landbouw, olijfboomgaarden en wijngaarden met de druivensoorten Malvasia en Teran. In de Lim leven veel vissoorten en er worden oesters en mosselen gekweekt. In vochtige gebieden bij de rivier Mirna, het meer bij Butoniga en in de bossen bij Motovun groeien zwarte en witte truffels. De truffel is een kostbare paddenstoel die onder de grond op de wortels van bomen groeit, met behulp van getrainde honden wordt dagelijks naar de truffel gezocht. Er zijn verse truffels en verschillende lokale producten te koop met de Istrische truffel, zoals kaas met truffel, truffelboter, truffelsaus en truffelhoning. Truffels zijn duur maar worden gezien als een ware delicatesse.

 

De provincie Istrië is een populaire toeristische bestemming aan de Adriatische kust met een mooie natuur, een rijk historisch en cultureel erfgoed en veel baaien en stranden.

 

Populaire vakantiebestemmingen aan de westkust zijn Porec, Rovinj, Umag, Novigrad en Vrsar, bekende kustplaatsen aan de oostkust zijn Rabac en Opatija. De groene provincie en het schiereiland hebben een aangenaam mediterraan klimaat met een gemiddelde temperatuur van 24 graden in de zomermaanden.

 

Umag     Porec     Vrsar     Rovinj     Pula

 

Motovun     Hum     Rabac

 

  Brijuni     Kamenjak     Lim