Steden op Malta

 

Valletta

 

 

 

Valletta is de hoofdstad van Malta, de stad is een werelderfgoed. Er zijn veel gebouwen uit de tijd van St. John van Jeruzalem. Binnen een gebied van 55 hectare staan 320 monumenten, door deze dichtheid van gebouwen is Valletta het meest geconcentreerde historische gebied in de wereld. Bovendien zijn er in de stad geen belangrijke wijzigingen geweest sinds de Orde van Malta, de ridders van St. John, in 1798 de stad Valletta verlieten. Historische gebouwen zijn oa: de Kathedraal van St. John (voormalige kloosterkerk van de Orde, 1573), Paleis van de Grootmeester (eind 16e eeuw), Auberge de Castille et Leon ( 1574) en de Auberge d'Aragon (eind 16e eeuw).

 

Senglea

  

Senglea is een schiereilandje en ligt tegenover Valletta, het is de kleinste stad van Malta maar ook de dichtstbevolkte plaats van het eiland. De Vedette van Senglea (Gardjola) is een wachttoren, deze Gardjola diende als buitenpost voor het doorgeven van berichten.

 

Net zo als op veel scheepjes op Malta heeft de toren een afbeelding van een oog, dit stamt waarschijnlijk uit de tijd van de Phoeniciërs, het is een gelukssymbool, zoals een scarabee of om het “boze oog” af te wenden.

 

 

Birgu

 

Birgu is eveneens een schiereilandje en ligt naast Senglea, tegenover Valletta. Birgu is een historische plaats die een belangrijke rol speelde bij de verdediging van de haven van Valletta. Birgu wordt lokaal vaak Vittoriosa genoemd, de stad van de overwinning of de triomf.

 

Marsaxlokk

  

 

Marsaxlokk is een plaats met een grote vissershaven en ligt in het zuidoosten van Malta. De meeste vis op het eiland wordt hier binnen gebracht en verhandeld. Het meest opvallende is de traditionele “Luzzu”, de kleurrijke Maltese vissersboot. De ogen op de boot moeten beschermen tegen de gevaren op zee. De kleuren op de bootjes betekenen: blauw voor de zee, roodbruin voor de aarde, groen voor hoop en geel voor de zon. De Luzzu was in de Phoenicische periode uitgerust met zeilen, tegenwoordig zijn het vooral motorbootjes.

 

 

Vakantie tip: Bezoek het eiland  Gozo , de favoriete vakantiebestemming van de Maltezers. Met de ferry vaar je in 25 minuten van Malta naar Gozo, de ferry kost € 4,50 pp voor een retour, auto € 11,-. In Malta kan je met de stadsbus of de auto het kleine eiland in een dag of enkele dagen bezichtigen.  

 

 

Blauwe Grotten

 

In het zuiden van Malta bij Zurrieq, op zo’n zeven kilometer vanaf Valletta, ligt de Blue Grotto, een verzameling van zeegrotten. De grotten worden de Blauwe grotten genoemd vanwege de vele kleuren blauw. In de ochtend als de zon op het zeewater schijnt, weerkaats dit fluorescerende licht op de grotten. Het zeewater en de grotten krijgen mooie blauwtinten van licht tot donker blauw. De hele ochtend varen er rondvaartbootjes naar de grotten om het natuurfenomeen te bekijken.

 

Mdina

 

Mdina is een ommuurde stad en ligt centraal op Malta, grenzend aan Rabat. Vanwege de ommuring van de plaats wordt Mdina vaak “de stille stad” genoemd. Er zijn verschillende kloosters, kerken en paleizen te zien in Barok stijl.

 

 

 

meer plaatsbeschrijvingen bij vakantie Malta

 


 

Malta en Gozo:     vliegvakantie     reisgidsen     groepsreizen

  

Ecotoerisme  Europa