Tivat

 

Tivat ligt in het zuiden van Montenegro in de Baai van Tivat en in het midden van de Baai van Kotor, circa tien kilometer ten westen van de plaats Kotor. De naam van de stad zou afkomstig zijn van het Italiaanse Teodo, dat weer is afgeleid van het Griekse Thiodhos, met als betekenis “de weg naar God”. Volgens een andere verklaring komt de naam van Teuta, in de oudheid een Illyrische koningin. Tivat heeft een mild klimaat en ligt in een schitterende groene omgeving. Tivat ligt gedeeltelijk aan de zuidelijke voet van de berg Vrmac, in de vruchtbare Grbalj vallei en bij de haven Porto Montenegro. Op korte afstand, ten zuiden van de stad ligt het schiereiland Lustica en het lokale vliegveld.

 


 

Tivat is een sfeervolle stad met smalle straatjes, statige huizen, stranden en verschillende culturele bezienswaardigheden zoals een aantal kloosters en kerken en de grafheuvel Mala Gruda op de Tivatvlakte. Het grote stadspark van Tivat is uniek met veel exotische bomensoorten, vanuit de hele wereld namen zeelieden bomen mee en deze werden in het stadspark geplaatst. Het is verder een moderne stad met circa 14.000 inwoners en veel voorzieningen zoals, winkels, banken, hotels en restaurants.

 

Porto Montenegro

 

 

Porto Montenegro was vroeger een scheepswerf maar is nu de moderne en luxe jachthaven van Tivat. Het is een diepwater jachthaven aan de Baai van Kotor met circa 600 ligplaatsen. De plaats biedt diverse aantrekkelijke belastingvoordelen waaronder belastingvrije brandstof en belastingvrije wijn en sterke drank. In de directe omgeving van Porto Montenegro liggen een jachtclub, een sportclub met onder andere tennisbanen, bowling en fitness, winkels, woningen, restaurants, cafés en enkele luxe hotels, in de planning staat nog een golfbaan tussen het vliegveld en de haven.

 

 

Er zijn regelmatig concerten en festivals, zoals in oktober het gratis filmfestival, wijnproeverij, een Superjacht show en een moderne kunst tentoonstelling in de Jachtclub.

 

Lustica

 

 

Het schiereiland Lustica ligt iets ten zuiden van Tivat, Lustica heeft een oppervlakte van 47 vierkante kilometer en een lengte van 13 kilometer met een kustlijn van 35 kilometer. Het hoogste punt van het schiereiland is de Obosnik op een hoogte van 582 meter en op de heuvels groeien veel dennenbossen en olijfbomen. Op Lustica staan veel kerken en er is een mooi uitzicht op Tivat en op de Baai van Herceg Novi en de Baai van Kotor. Er zijn niet veel vaste bewoners maar in de zomermaanden bezoeken toeristen het gebied graag vanwege het groene landschap, de schone stranden en zee en het prachtige uitzicht op de omgeving. De vaste bewoners van het gebied zijn vooral boeren met kleinschalige boerderijen, ze maken veel lokale producten zoals kaas, ham, wijn en de sterke drank rakija die vaak zijn terug te vinden in lokale restaurants of soms bij de boer te koop zijn.

 

 

Aan de zeezijde van Lustica zijn veel grotten, het zijn karstgrotten ontstaan door erosie. De meest bekende zeegrot is de Plava Spilja, de “Blauwe Grot”, met een hoogte van maximaal negen meter en een zeediepte van drie tot vier meter. Kleine boten kunnen langs of in de grotten varen, de meeste bootjes tijdens een excursie varen tot in de Blauwe Grot. In de baaien die vanaf zee bereikbaar zijn liggen ook een aantal goede en vaak verlaten stranden.

 

 vakantie Montenegro

 

Ecotoerisme  Europa