Werelderfgoed Roemenië

 

In Roemenië zijn nu acht Unesco werelderfgoed monumenten (2019) waarvan zes cultureel en twee natuurlijk, de monumenten trekken jaarlijks veel bezoekers. Informatie over het werelderfgoed in Roemenië:

 

Cultureel erfgoed

 

  • Dacische forten van het Orastiegebergte zijn zes forten of verdedigingswerken gebouwd tussen de eerste eeuw v. Chr. en de eerste n. Chr. in het zuidwesten van Roemenië.
  • Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië, zeven dorpen in de historische regio Transsylvanië. De zeven dorpen werden gebouwd door Transsylvanische Saksen met onder andere versterkte kerken in verschillende bouwstijlen tussen de dertiende en de zestiende eeuw. De zeven dorpen met deze goed bewaarde bouwstijl zijn: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor en Viscri.
  • Historisch centrum van Sighisoara in het district Mures in de historische regio Transsylvanië. Sighisoara is een kleine versterkte middeleeuwse stad en werd eeuwenlang bewoond door Transsylvanische Saksen. Het historisch centrum heeft een kenmerkende architectuur met veel bezienswaardige gebouwen en is de vermoedelijke geboorteplaats van Vlad Dracula (Vlad III), hij was de inspiratiebron voor Bram Stoker om het verhaal van Dracula te schrijven.
  • Houten kerken van Maramures in het noorden van Transsylvanië, acht van de houten kerken in deze regio zijn een werelderfgoed monument vanwege de traditionele architectuur en staan symbool voor de cultuur in deze bergachtige regio in het noorden van Roemenië:
  • Kerken van Moldavië zijn acht Roemeense kerken in de historische regio Boekovina, oorspronkelijk waren het kerken van het Vorstendom Moldavië, nu liggen de Moldavische kerken in het noorden van Roemenië in het district Suceava. De kerken of kloosters zijn gebouwd tussen het einde van de vijftiende eeuw en het einde van de zestiende eeuw. De bouwstijl van de kerken is van gotisch tot byzantijns, het meest opvallende zijn de vele fresco’s en decoraties aan de buitenkant van een aantal kerken, de harmonieuze bouw en kleuren van de beschilderingen gaan op in de natuur.
  • Klooster van Horezu in het zuiden van Roemenië, het klooster is gebouwd door prins Constantijn Brancovan in 1690 en wordt vooral vanwege de vele details in de decoraties en schilderingen gezien als een meesterwerk van de “Brancovan”-stijl. In de achttiende eeuw was een van de bekendste opleidingen voor het schilderen van iconen en fresco’s gevestigd in het klooster.

 

Natuurlijk erfgoed

 

  • De Donaudelta, een groot rivieren en meren gebied en een bijzonder vogelrijk natuurgebied in het zuidoosten van het land. Het is de op één na grootste rivierdelta van Europa.

 

  • Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk,  Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.