Spanje

 

Spanje heeft een oppervlakte van 504.782 vierkante kilometer en 45,8 miljoen inwoners. De hoofdstad van Spanje is Madrid. De vlag van Spanje heeft van boven naar beneden drie banen: smalle baan rood, brede baan geel, smalle baan rood, het wapen van Spanje staat links van het midden in het gele vlak.

 

 

 

Spanje of het Iberisch schiereiland vormt de overgang tussen Europa en Afrika en heeft een afwisselend landschap met veel verschillende klimaatzones. Bij Spanje liggen de eilandgroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. Een deel van het vasteland van Spanje bestaat vooral uit de Meseta, Spaanse hoogvlaktes en de bergketens de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Er zijn een aantal grote rivieren, zoals de Ebro, de Duero, de Taag en de Guadalquivir.

 

 

Natuurgebieden

 

Spanje heeft uitzonderlijk veel flora en fauna variatie en er zijn ruim 700 beschermde natuurgebieden. Spanje was een van de eerste landen die een natuurgebied de beschermde status van  Nationaal Park gaf, in 1918 werden de nationale parken Ordesa y Monte Perdido en Covadonga opgericht, de voorloper van het huidige nationale park Picos de Europa. Er zijn in Spanje nu vijftien nationale parken, negen hiervan liggen op het vasteland van Spanje en een voor de kust van Galicië, de Islas Atlanticas de Galicia. Vier nationale parken liggen op de Canarische eilanden, dit zijn: Teide, Caldera de Trubiente, Garajonay en Timanfaya. Op de Balearen ligt het nationale park Archiepelago de Cabrera. Spanje heeft met 45 stuks het hoogste aantal biosfeerreservaten van Europa, negen hiervan zijn onderdeel van het Gran Cantabrica biosfeer gebied. Verder zijn er nog veel natuurparken en natuurmonumenten. Het grootse beschermde natuurgebied van Spanje, met een oppervlakte van bijna 2100 vierkante kilometer, is het natuurpark Sierras de Cazorla. Het natuurgebied Sierras de Cazorla ligt in het oosten en noordoosten van de provincie Jaen in de regio Andalusië en is tevens een biosfeer reservaat en een beschermd gebied voor migrerende vogels.

 


 

Spanje:     Madrid     San Sebastian     Barcelona     Cambrils     Priorat

 

 Granada     Salamanca     Elx

 

  Monfrague     Picos de Europa

 

Balearen     Canarische Eilanden

 

werelderfgoed     praktische info

 

mooiste stranden     Vakantie Spanje

 

Ecotoerisme  Europa