Balearen

 

De Balearen is een archipel van zes eilanden, deze eilandengroep is een autonome regio van Spanje. Het totale oppervlakte van de Balearen (Islas Baleares) is bijna 5.000 vierkante kilometer, de hoofdstad van de archipel is Palma de Mallorca. De vlag van de Balearen heeft horizontaal, vijf gele strepen en vier rode strepen met in de linkerbovenhoek een donkerpaarse rechthoek met een wit kasteel en een kazerne, afgebeeld als een muur met vijf torens. De zes Spaanse Eilanden van de Balearen zijn: Majorca, Minorca, Ibiza, Formentera, Cabrera en Dragonera. Rondom deze eilanden liggen nog veel kleine eilandjes. 

  

De Balearen hebben in totaal ruim 1,1 miljoen inwoners, ongeveer 2,3% van de totale Spaanse bevolking. Er komen circa 10 miljoen toeristen per jaar naar de Balearen, de eilanden zijn zowel een zomervakantie bestemming als een winterzon bestemming vanwege het milde klimaat. De Balearen hebben een aangenaam mediterraans klimaat, de gemiddelde temperatuur is in de zomer 23 graden en de gemiddelde temperatuur in de winter is 16 graden. De hoofdstad van de Balearen ligt op het eiland Majorca.

 


 

Majorca is het grootste Spaanse eiland in de Balearen. Het is een groen eiland met veel bezienswaardigheden, het mooie Sierra de Tramuntana gebergte en het natuurpark s’Albufera met een wetland. Op korte afstand van Majorca ligt het eiland Cabrera dat in zijn geheel deel is van het nationaal park Cabrera Archipel. Het eiland Dragonera ligt ook op korte afstand van Majorca en deel van het natuurpark Sa Dragonera.

 

Ibiza is het meest westelijk eiland en ligt het dichts bij het vasteland van Spanje met een afstand van circa 90 kilometer. Rond Ibiza liggen veel kleine eilandjes zoals Espalamdor en het mythische eiland Es Vedra. Ibiza heeft nogal de naam om het uitgaanseiland bij uitstek te zijn maar Ibiza is meer dan dat, het is ook een groen eiland met rotsachtige baaien, stranden, schitterende uitzichten en een groen binnenland met goede wandelpaden. Een groot deel van het Spaanse eiland Ibiza is een natuurlijk en cultureel Unesco werelderfgoed.

 

Minorca is het groenste eiland in de Balearen archipel en het meest oostelijke eiland. Het landschap is afwisselend en de ontwikkelingen qua toerisme is relatief beperkt gebleven. Minorca is in zijn geheel een Unesco biosfeereservaat. Verspreid over het eiland liggen een aantal oude nederzettingen, deze opgravingen stammen uit de Talaiotic Cultuur en de meeste bouwwerken ter wereld uit dit tijdperk staan op het Spaanse eiland Minorca. 

 

Formentera is het kleinste bewoonde eiland in de Balearen archipel, het meest onbekende eiland en het meest rustige eiland. Formentera is ook een mooi groen eiland met schitterende kliffen en witte stranden. Op Formentera ligt het natuurpark Ses Salines met op korte afstand het strand Playa de Ses Illetes dat door reizigers van Tripadvisor gekozen is als het mooiste Europese strand van 2016. Het natuurpark Ses Salinas ligt deels op Ibiza en deels op Formentera, het is  een bijzonder mooi wetland met flamingo’s in de Estany Pudent lagune en een rijke inheems flora en fauna.

 

 

De Spaanse Balearen Eilanden zijn een mooie vakantie bestemming met een bijzonder ruime keus voor wandelaars, fietsers, rustzoekers, een vakantie met kinderen of van een complete all inclusive vakantie tot kleinschalig en authentiek op uniek locaties.

 

 

  Majorca     Minorca     Cabrera     Dragonera     Formentera     Ibiza     Es Vedra

 

vakantie Balearen

 

 

Ecotoerisme  Europa