Nationaal Park Teide

 

Het Nationaal Park Teide op Tenerife is met een oppervlakte van 189,9 vierkante kilometer het grootste en het oudste nationale park van de Canarische Eilanden. Het is een beschermd natuurgebied, een werelderfgoed en een van de “12  Schatten van Spanje”. Teide is het meest bezochte nationale park van Spanje.

 

 

Het doel van de oprichting van het Nationaal Park Teide is de bescherming van bijzondere geologische formaties en de flora en fauna.

 

Teide vulkaan

 

 

De Teide vulkaan is met een hoogte van 3718 meter vanaf zeeniveau het hoogste punt van Spanje. De  Teide of ook wel Pico de Teide genoemd is een stratovulkaan, de vulkaan stijgt op uit de grote caldera Las Canadas. De vulkaan Teide is ontstaan uit verschillende periodes van hevige vulkanische activiteit en is pas ontstaan na de laatste vorming van de Caldera Canadas, het hele ontstaan van de vulkaan heeft miljoenen jaren in beslag heeft genomen. De Teide is een van de zeventien Vulkanen van het Decennium (Decade Volcanoes), deze internationale vereniging voor vulkanologie doet onderzoek naar vulkaanuitbarstingen. De Teide kan beklommen worden via een goed aangegeven wandelpad. Er voert ook een kabelbaan naar de top maar natuurbescherming ziet deze liever verdwijnen en de kabelbaan is dan ook niet altijd in gebruik. Op de top ligt vaak tot het begin van de zomer nog sneeuw.

 

Pico Viejo

 

 

 

De Pico Viejo ligt op de zuidwestelijke flank van de Teide en is deel van de Teide-Pico Viejo formatie. De Pico Viejo is 3135 meter hoog en wordt ook wel Chahorra genoemd. Op de flank van de Pico Viejo ligt de krater Narices del Teide.

 

Mars landschap

 

 

 

Een gedeelte van het landschap is nagenoeg hetzelfde als de geologische omstandigheden op de planeet Mars. Het is een woestijnlandschap met veel puimsteen. In dit “Marslandschap” worden robotvoertuigen en andere instrumenten getest die op een volgende Marsexpeditie gebruikt gaan worden.

 

Flora en fauna

 

 

 

De flora en fauna in het Nationaal Park Teide bestaat uit 168 verschillende plantensoorten waarvan er 46 alleen op de Canarische Eilanden voorkomen en elf endemisch zijn voor dit natuurgebied. Van de talrijke ongewervelde dieren leven er circa 70 alleen in deze streek. Opvallend en kenmerkend voor het gebied is de plant Tajinaste en de zuidelijke Tenerife hagedis.

 

Roque Cinchado

 

 

 

De Roque Cinchado is een van de meest kenmerkende rotsen van het nationale park (foto links). De rots ligt op circa 300 meter van de vulkaan Teide en wordt ook wel de “Versteende boom” of “vinger van God” genoemd en werd vroeger afgebeeld op Spaanse bankbiljetten.  

 

Roques de Garcia

 

 

 

De Roque Cinchado is onderdeel van Roques de Garcia, rotsformaties met opvallende vormen die ontstaan zijn door erosie. Andere opmerkelijke rotsformaties van de Roques de Garcia zijn bv “La Catedral" en "La Cascada”. De Roques Blanques zijn de lichter gekleurde rosten. De Roques de Garcia is een populair klim- en wandelgebied met uitgezette routes.

 

Llano de Ucanca

 

 

 

De Llano de Ucanca ligt aan de voet van de rotsformaties Garcia, het is een grote lava vallei.

 

Guajara

 

 

 

Achter de Llano de Ucanca ligt de berg Guajara, op de grens tussen het Nationaal Park Teide en het natuurpark Corona ligt de 2718 meter hoge Mount Guajara of de Alto Guajara.

 


 

vakantie Canarische Eilanden


Ecotoerisme  Europa