Albanië

 

De hoofdstad van Albanië is Tirana. Het land Albanië wordt ook wel Shqipëria genoemd en heeft een oppervlakte van 28.748 vierkante kilometer en 3,6 miljoen inwoners.

De nationale munteenheid is de Lek. De vlag van Albanië is rood met in het midden een zwarte tweekoppige adelaar.

vlag Albanie

Het zuiden en het noorden van Albanië is grillig en bergachtig, langs de kust liggen goede zandstranden. Het is een groen land en circa een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen.

 

 

Natuurgebieden Albanië

 

In Albanië zijn circa 50 beschermde natuurgebieden, waarvan veertien een Nationaal Park. Nationaal Park Dajti ligt 25 kilometer ten oosten van Tirana en wordt ook wel het “Balkon van Tirana” genoemd, er staan onder meer 200 jaar oude Beuken. Het Nationaal Park Divjaka Pines ligt aan de Adriatische kust op vijf kilometer van Divjaka en op 40 km van Lushnja bij de Karavasta Lagoon, een Ramsar wetland. Het Divjaka park met het wetland is één van de meest belangrijke ecosystemen van Albanië, circa 5% van de wereldwijde populatie van de Dalmatië Pelikaan (Kroeskoppel-pelikaan) leeft in dit gebied. De streek is begonnen aan een bescheiden opbouw van ecotoerisme.

 

 

Het Prespa Nationaal Park is een grensoverschrijdend park met Griekenland en Macedonië. Het Nationaal Park Butrint ligt 25 km ten zuiden van Saranda, in het park ligt het Ramsar wetland Butrint, het is een belangrijke natuurlijke en archeologische regio en een cultureel werelderfgoed. In de omgeving, zoals bij het strand Ksamil is een ontwikkeling van toerisme. Andere Nationale Parken in Albanië zijn: Llogara, Valbona vallei, Drenova, Tomorri Mountain, Fir van Hotova, Zall Gjocaj, Thet, Lura, en het Shebenik-Jabllanice National Park (grensoverschrijdend met Macedonië).

 

Vakantiebestemmingen Albanië en natuur en cultuur Albanië van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Albanië

 

natuur en cultuur Albanië

 

overige informatie