Dhermi

 

Dhermi in Albanië ligt aan de Albanese Rivièra in de provincie Vlore, 14 kilometer ten noorden van de kustplaats Himare en circa 40 kilometer ten zuiden van de stad Vlore. Het oude dorp Dhermi is gebouwd op een heuvel met een hoogte van 200 meter in de uitlopers van het Keraunisch gebergte en aan de kust van de Ionische Zee. In de heuvels ligt het oude dorp met drie kleine wijken en aan de kust liggen hotels, vakantiehuizen en appartementen met een totaal van circa 600 huizen.

 

Ten noorden van Dhermi ligt het dorpje Palase aan de voet van de Llogara pas en bij het nationale park Llogara, ten zuiden ligt het dorpje Ilias of Iljas. Toeristen in het gebied komen vooral uit Albanië zelf en uit de buurlanden, de laatste jaren zijn de wegen van Vlore naar Dhermi en van Sarande naar Dhermi verbeterd waardoor het toerisme aanmerkelijk is toegenomen. De officiële taal is Albanees maar er wordt ook wel Grieks gesproken.

 

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere een aantal kerken waarvan sommige met mooie fresco’s, het Gjipe strand en de piratengrot. Er zijn langgerekte zandstranden en kiezelstranden over een lengte van ruim vijf kilometer en het oude dorp ligt in een mooie groene omgeving met olijfbomen, sinaasappel- en citroenbomen  en de dennenbossen in de bergen. De stranden hebben een beschutte ligging aan de voet van het gebergte en in het noorden zijn ze beschut door het Karaburun schiereiland.

 

Het dorp is hierdoor zelfs in de winter en zeker in het vroege voorjaar en najaar al een aantrekkelijke vakantie bestemming met aangename temperaturen en kristalhelder zeewater. De Grot van de Piraten is een grot met een ingang van grote langwerpige rotsen, de rotsen worden ook wel de “messen” genoemd en het water in de grot heeft een bijzonder mooie diepblauwe kleur, volgens Homerus werd hier in de grot “de kleur van de zomer” gevangen. 

 

 

Het Gjipe strand wordt vaak het mooiste strand van de Albanese Rivièra genoemd, het is een van de meest ongerepte stranden met fijn wit zand maar het is wel de vraag voor hoelang nog. Dhermi is zich de laatste jaren behoorlijk aan het ontwikkelen van slaperig dorpje naar een populaire kustplaats en vooral uitgaansgebied voor jongeren. Er zijn restaurants en barretjes en er worden steeds meer hotels gebouwd, hierdoor is Dhermi in het voorjaar en najaar nog wel een vrij rustige vakantiebestemming maar in de zomermaanden is het vooral druk met feestvierende jongeren en is het nabij gelegen Himare een rustiger bestemming. Er zijn eenvoudige en luxe hotels en vakantiehuisjes.