Gjirokaster

 

Gjirokaster ligt in de Drino Vallei in het zuiden van Albanië in de gelijknamige provincie, 55 kilometer ten noorden van Sarande en op circa 35 kilometer van de Griekse grens. Het historische centrum heeft een kenmerkende architectuur voor de Ottomaanse periode en het leven op de Balkan in die tijd. Het historisch centrum van Gjirokaster werd voornamelijk gebouwd door rijke landeigenaren en is nu een Unesco werelderfgoed.

 

Historisch centrum Gjirokaster

 

Bezienswaardigheden Gjirokaster

 

Het huis van Enver Hoxha, communistische dictator van Albanië van 1944 tot 1985, staat in de wijk Palorto in het historische centrum van Gjirokaster en is nu een Etnografisch Museum. Het huis heeft vier verdiepingen en is traditioneel ingericht met meubels en verschillende gebruiksvoorwerpen, alle verdiepingen zijn open voor bezoekers. Het Zekate huis is een torenhuis, ook wel Kule genoemd, het huis is gebouwd in 1811 en 1812.

 

Dit soort huizen werden gebouwd  voor vermogende particulieren zoals ambtenaren of handelaars. Het huis is van binnen te bezichtigen, de sleutel ligt bij de buurman of het toeristen informatiecentrum in de bazaar wijk aan de voet van de vesting.

 

Het Kasteel van Gjirokaster ligt op een hoogte van 336 meter op de heuvel boven de historische binnenstad van Gjirokaster met uitzicht op de Drino vallei.

 

Het kasteel is gebouwd voor de 12de eeuw en gerenoveerd en uitgebreid na 1812 door Ali Pasha. Ali Pasha (Ali Pasja) geboren in Tepelene in 1741 werd ook wel de Leeuw van Ioannina genoemd en was heerser over Albanië en Epirus (nu Griekenland). In 1932 werd het fort onder het bewind van koning Zog een gevangenis.

 

Het kasteel heeft nu vijf torens, een mooie klokkentoren, een kerk en schitterend uitzicht op de omgeving.

 

In het kasteel is een militair museum met veel artillerie en herinneringen aan het communistische verzet tegen de Duitse bezetting. Buiten het kasteel staat een in beslag genomen United Air Force spionagevliegtuig.

 

Het vliegtuig werd neergeschoten tijdens het communistische bewind. Het podium is gebouwd in 1980 voor het Albanese Nationale Folk Festival, op feestdagen zijn er muziek- en dansoptredens.

 

De Bazaar wijk, van oorsprong een Ottomaanse Bazaar, ligt aan de voet van het kasteel en is een traditionele markt en winkelstraat met een orthodoxe kerk en een moskee gebouwd in de 18de eeuw.

 

In de Old Bazaar ligt het Artisan Center, een workshop en winkel met traditionele handgemaakte Albanese producten van hout, steen, koper of zilver.

 

Ze verkopen ook veel textielproducten en schilderijen van lokale kunstenaars. In de workshop zijn de ambachtslieden aan het werk, zoals een houtsnijder, een borduurster, een wever, een beeldhouwer en een kantwerkster.

In het centrum zijn sommige oude traditionele huizen omgebouwd tot een sfeervol hotel of Bed & Breakfast.