Himare

 

Himare of Himara in Albanië heeft een mooie centrale ligging aan de Albanese Rivièra in de provincie Vlore en ligt 14 kilometer ten zuiden van Dhermi en 50 kilometer ten noorden van Sarande. Himare ligt aan de kust van de Ionische Zee en aan de voet van het Keraunisch gebergte. De stad en de gelijknamige gemeente is tweetalig, er wordt zowel Albanees als Grieks gesproken. In de klassieke oudheid was Himare een deel van het Koninkrijk Epirus en de stad werd bewoond door de Griekse stam Chaones of de Chaonians. Er wordt aangenomen dat de stad is opgericht als handelspost door deze Griekse stam onder de naam Chimaira en dat de huidige naam hiervan afgeleid is.

 

 

 

Himare ligt direct aan de kust aan een mooie baai met lange witte zandstranden, door de ligging tussen de bergen van het Keraunisch gebergte is het een vrij geïsoleerde plaats maar toch wordt het stadje gezien als het economische en politieke centrum van de Albanese Rivièra. De bochtige weg naar deze kust naar de stad Vlore loopt via de Llogara Pas, alleen in de zomermaanden varen er soms veerdienst boten tussen het Griekse eiland Corfu en de Albanese stad Vlore.

 

Himare ligt in een relatief onaangetaste natuurlijke omgeving vanwege de geïsoleerde ligging. De stad is onderverdeeld in het Nieuwe Himare en het Oude Himare, het Nieuwe Himare ligt direct aan de kust aan een lange baai, het Oude Himare ligt een stukje landinwaarts op een heuvel en wordt ook wel Kastro genoemd vanwege de restanten van het kasteel. Het Oude Himare is vanwege de smalle straatjes gedeeltelijk een autovrij dorp met oude stenen huizen. In de oudheid werd hier de nederzetting gebouwd omdat de bewoners op de heuvel beter beschermd waren tegen aanvallen vanaf zee. De kustplaats wordt in de zomer vooral bezocht door Albanese en Griekse toeristen, in de overige maanden wonen er bijna alleen oudere mensen, de jongeren werken buiten het seizoen in vooral Griekenland. Ze trekken in de wintermaanden vaak langs de olijfboomgaarden om te helpen met de olijvenpluk.

 

 

Aan de kust van Himare liggen langgerekte witte zandstranden over een lengte van circa vijf kilometer, zoals het Jali strand, het Gonia strand, het Livadhi strand en het Spile strand, aan het Livadhi strand ligt een kleine camping. Er is een boulevard met Griekse tavernes maar ook Albanese restaurants en er zijn wat kleinschalige hotels, hostels en appartementen. Er zijn een paar supermarkten en twee banken met een pinautomaat.

 

 

Porto Palermo

 

Porto Palermo ligt aan een baai tien kilometer ten zuiden van Himare bij het Llimani strand aan de kronkelige kustweg van Himare naar Borsh. In het midden van de baai ligt een klein schiereiland met het kasteel Porto Palermo.

 

 

Het kasteel of het fort is waarschijnlijk oorspronkelijk al gebouwd door de Venetianen maar er zijn ook bronnen die zeggen dat het fort werd gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw door door Ali Pasha Tepelena.

 

Aan de noordkant van de baai ligt een voormalige onderzeese Albanese marinebasis en enkele bunkers.

 

In de bergachtige omgeving van het nationale park Llogora ten noorden van Himare zijn goede mogelijkheden om te wandelen. Er is ook een korte wandelroute ten zuiden van Himare van het bergdorp Kudhes naar het kasteel Porto Palermo en het dorp Qeparo aan de kust. Er is een ruime keus in hotels, hostels en appartementen aan de kust.