Ksamil

 

Ksamil in Albanië ligt in het zuiden van het land in de provincie Vlore en vijftien kilometer ten zuiden van de Albanese kustplaats Sarande. Ksamil is een dorp met circa 3.000 inwoners en ligt op een schiereiland binnen de grenzen van het nationale park Butrint, aan de Ionische Zee en op korte afstand van het eiland Corfu in Griekenland.

 

 

Op het smalste punt van de zeestraat ligt aan de overkant het Griekse eiland Corfu op slechts vier kilometer afstand. In de heuvelachtige omgeving rond Ksamil en op het schiereiland worden olijfbomen en sinaasappelbomen gekweekt.

 

 

Tegenover het dorp liggen de vier kleine Ksamil Eilanden, de twee buitenste eilandjes zijn met elkaar verbonden via een strook zand en daardoor wordt het ook wel aangegeven als de drie eilandjes voor de kust. De totale oppervlakte van de eilandjes is ongeveer 0,9 vierkante kilometer, het zijn onbewoonde eilandjes en alleen per boot bereikbaar.

 

De Ksamil Eilanden zijn bijzonder groen met een begroeiing van vrij dichte en lage loofbossen met vooral steeneik, zwarte els, iep en laag struikgewas met onder andere laurier en mirte met de sierlijke witte bloemetjes en de aromatische geur van de twijgen.

 

In het ondiepe water voor de kust groeit het zeegras Posidonia oceanica en in de zee rondom de eilandjes zwemmen regelmatig de gewone dolfijn en de tuimelaar.

 

Zowel voor de kust van het dorp als bij de eilandjes liggen mooie zandstranden en het zeewater is kristalhelder. Het is een populaire bestemming om te zonnen, zwemmen en te snorkelen en om de omgeving te verkennen.

 

Het is een van de best bezochte toeristische kustplaatsen in Albanië door buitenlandse toeristen, zeker sinds het dorp en de eilanden regelmatig in de media (onder andere in het Britse dagblad de Guardian) zijn genoemd als een van de goedkoopste strandbestemmingen aan de mediterrane kust.

 

 

Op de eilandjes liggen geen hotels maar er zijn in de zomer wel enkele strandbarretjes geopend met stoelen, ligbedden en parasols, er is een aanlegsteiger en er varen bootjes naar het grootste eilandje. In en rond het dorp Ksamil zijn wel goede kleinschalige hotels en appartementen voor circa 25 euro per nacht, restaurants, cafeetjes, een supermarkt en een bankfiliaal met pinautomaat. Ten noorden van het sfeervolle dorp ligt een kleine camping en het Griekse eiland Corfu of andere bezienswaardigheden in de omgeving kunnen binnen een dag worden bezocht.