Sarande

 

Sarande in Albanië ligt aan de kust van de Ionische Zee in het zuiden van het land en op korte afstand van Griekenland. De afstand tussen Sarande en het Griekse eiland Corfu is over zee circa 15 kilometer. Sarande ligt aan de kust en in een heuvelachtige omgeving, 15 kilometer ten zuiden van de kustplaats ligt het Unesco werelderfgoed Butrint.

 

 

Sarande of Saranda ligt in de Albanese provincie Vlore, in het zuiden en het zuidwesten van het land. De provincie heeft een kustlijn met een lengte van ruim 240 kilometer aan grotendeels de Ionische Zee en een klein gedeelte aan de Adriatische Zee. Het is een groene en bergachtige provincie met steile kusten, bossen en panoramische vergezichten en drie nationale parken:  Butrint, Llogara en het marinepark Karaburun-Sazan.

 

Sarande ligt tussen de heuvels met een hoogte van 200 tot 400 meter die afdalen naar de kust, de kust heeft een mediterraan klimaat met circa 300 zonnige dagen per jaar. De warmste en droogste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van zo’n 26 graden maar wel met een lekker zeewindje, de koudste maanden zijn januari en februari met een gemiddelde temperatuur van 9 graden.

 

De stad heeft circa 20.000 inwoners en de belangrijkste inkomstenbron is het toerisme, het buitenlandse toerisme begint de laatste jaren wel wat op gang te komen maar de meeste toeristen zijn Albanezen. Er zijn elke dag veerboot verbindingen naar het Griekse eiland Corfu en veel mensen bezoeken Sarande en omgeving voor enkele dagen.

 

Sarande is een levendige stad met winkels, hotels en restaurants en langgerekte zand- en kiezelstranden met goede faciliteiten en veel watersport mogelijkheden.

 

 

Bezienswaardigheden zijn onder andere de orthodoxe kerk en de restanten van het Lekuresi kasteel, bij het kasteel ligt een goed restaurant met schitterend uitzicht op de kustlijn van Sarande en op het eiland Corfu.

 

 

Ten zuiden van de kustplaats liggen de Ksamil eilandjes en het nationale park en de gelijknamige archeologische opgraving Butrint, een Unesco werelderfgoed en goed bereikbaar met de bus. Op 22 kilometer ten oosten van de stad ligt Syri i Kalter, het Blauwe Oog, een natuurlijke bron in de bossen. Circa 50 kilometer ten noordoosten van de stad ligt het historische Gjirokaster, eveneens een werelderfgoed. Het Griekse eiland Corfu kan gemakkelijk in een dag worden bezocht en de groene heuvels rondom Sarande zijn mooie wandelgebieden.

Er zijn veel goedkope hotels of appartementen voor nog geen 30 euro per nacht aan de kust of in de heuvels met uitzicht op de stad, de Ionische Zee en het Griekse eiland Corfu.