Syri i Kaltër – Blauwe Oog

 

Syri i Kaltër of het Blauwe Oog is een karst bron in Albanië, de bron ligt in de bossen op de westelijke hellingen van de Mali i Gjere berg en 22 kilometer ten oosten van de kustplaats Sarande in de provincie Vlore. Het water komt onder hoge druk uit de bron en heeft een bijna constante temperatuur van 12,75 graden Celcius, met een minieme afwijking.

 

 

Het is de meest waterrijke bron van Albanië met 6 kubieke meter water per seconde. De locatie is in de zomermaanden een favoriete picknickplaats voor de lokale bewoners met het verkoelende water en de schaduwrijke bossen rondom de bron en de rivier. Het water heeft vooral als de zon er op schijnt een helder diepblauwe kleur door de lichte kleur van het kalksteen op de achtergrond en wordt daarom het Blauwe Oog genoemd.

 

 

Duikers in de bron hebben een diepte van 50 meter bereikt maar waarschijnlijk is de bron nog dieper. Het Blauwe Oog is een apart natuurverschijnsel en een Albanees beschermd natuurmonument.

 

De zoetwaterbron het Blauwe Oog ligt in een bos met vooral eik, plataan en esdoorn, in de directe omgeving van de natuurlijke bron zijn enkele viskwekerijen. Het Blauwe Oog is een populaire toeristische bezienswaardigheid en er zijn enkele eenvoudige houten loopbruggen aangelegd.

 

In de zomermaanden is er een restaurantje geopend met een vlonder met terras in het water. Het water van de bron mondt uit in de Bistrica rivier en langs de rivier liggen ook enkele cafeetjes.

 

Vanuit de kustplaats Sarande is de bron in circa een half uur met de auto bereikbaar, halverwege deze route ligt het dorp Mesopotam. Deze naam komt uit het Grieks en heeft als betekenis “tussen de rivieren”. In Mesopotam staat een mooie oude Byzantijnse kerk uit de dertiende eeuw, oorspronkelijk gebouwd op een heuvel tussen twee uitlopers van de Bistrica rivier. Het klooster met de kerk is een Albanees cultureel monument.