Werelderfgoed Albanië

 

Werelderfgoed zijn erfgoederen, monumenten of natuurgebieden die als uniek worden gezien en behouden moeten worden voor de mensheid. In Albanië zijn nu drie werelderfgoed monumenten (2017) en vier monumenten staan op de nominatielijst. Informatie over het werelderfgoed Albanië:

werelderfgoed-albanie

 

Cultureel erfgoed Albanië

 

  • Butrint  is een oud Albanees cultuurlandschap en was een bekende tussenstop op handelsroutes. De ruines van de oude stad liggen in het nationaal park Butrint.
  • Historische centra van Berat  en Gjirokastër , de twee centra zijn ingeschreven als werelderfgoed vanwege hun architectonisch karakter die typerend is voor de Ottomaanse periode. De twee versterkte steden laten de diversiteit zien van het stedelijk leven op de Balkan in vroegere tijden.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.

 

Nominatielijst erfgoed Albanië 

 

albanie-werelderfgoed
  • De Koninklijke graftombes van Selca of de Koningsgraven van Selca in de regio Pogradec bij het dorp Selce e Poshtme, op de rechteroever van de rivier Shkumbin. Er zijn vijf Koninklijke graftombes.
  • Het Amfitheater van Durres. Een groot Romeins amfitheater gebouwd in de eerste eeuw in het centrum van Durres. Het amfitheater wordt geziens als het grootste en het belangrijkste theater van de Balkan en bood plaats aan 15.000 tot 20.000 bezoekers.
  • Natuurlijk en cultureel erfgoed van de Ohrid regio in Albanië, aansluitend op het   Meer van Ohrid  in Macedonië.
  • De oude stad van Apollonia. Gesticht door Griekse kolonisten als een kolonie van Corfu. Apollonia is genoemd naar de Griekse mythologische god Apollon.