Andorra

 

De hoofdstad van Andorra is Andorra La Vella, het land heeft een oppervlakte van 468 vierkante kilometer en ruim 85.000 inwoners. De munteenheid is de Euro en de officiële taal is Catalaans. De vlag van het vorstendom Andorra heeft drie verticale banen met de kleuren van links naar rechts: blauw, geel, rood met in het midden het wapen van Andorra. De kleuren van de vlag verwijzen naar de buurlanden Frankrijk en Spanje. De spreuk “Vitus Unit Fortios” op het wapen staat voor: “Verenigde kracht is sterker”.

vlag Andorra

Andorra is een klein land met een mooi landschap en vanwege het kleine oppervlakte is het een dwergstaat. Andorra ligt in het hart van de Pyreneeën in het zuidwesten van Europa. De landsgrenzen van het land zijn Frankrijk en Spanje. Tussen de Europese Unie en Andorra is een samenwerkingsverband, onder andere op het gebied van milieu en cultuur. Het land heeft een belastingvrije status en circa tien miljoen toeristen gaan jaarlijks op vakantie naar Andorra.

 

Andorra

 

Het landschap bestaat vooral uit bergen, deze hebben een gemiddelde hoogte van 1.996 meter en Andorra is hiermee het hoogst gelegen land van Europa. De hoogste bergtop met een hoogte van 2.946 meter is de Pic de Coma Pedrosa. Andorra kent zeven districten ook wel de parochies genoemd. In de parochie La Massana in het westen van het land liggen veel bronnen en meren en de hoogste bergtoppen van het land.

 

Werelderfgoed en natuurparken

 

De Madriu-Perafita-Claror Valley staat op de werelderfgoed lijst van Unesco en heeft een oppervlakte van 4.247 hectare oftewel 9% van Andorra. De vallei is een cultuurlandschap met gletsjerlandschappen, steile rotsen, beboste hellingen en open weiden. Het landschap en de vroegere bebouwing zoals zomernederzettingen, schuren, schaapskooien, terrassen, stapelmuren, irrigatiekanalen, dammen en de mijnen bij Claror en La Maiana zijn een weergave van het vroegere leven in de Pyreneeën en de geschiedenis van Andorra.

 

natuur Andorra

 

De natuur van Andorra is bijzonder divers, er zijn circa 1.100 soorten planten en er leven dieren zoals de gier, de adelaar, vossen, hermelijn, de Pyrenese gemz en de Europese otter.

Het is een ideaal landschap voor wandelen, mountainbiken, klimmen en skiën. De andere twee beschermde natuurparken in Andorra zijn: Valls del Coma Pedrosa en de Sorteny Valley.