Jerevan

 

Jerevan Armenie

Jerevan is de hoofdstad van Armenië, het is een van de oudst continue bewoonde steden ter wereld. Jerevan of Yerevan (ook wel Erevano) is tevens het culturele centrum van Armenië en was Wereld Boeken Stad in 2012. World Book Day of Wereldboekenstad van Unesco is een titel en erkenning die gegeven wordt aan een stad vanwege de kwaliteit van de promotie van boeken en lezen in een stad. In 2012 werd ook gevierd dat 500 jaar eerder het eerste boek in de Armeense taal in drukvorm verscheen.

 

Jerevan ligt aan de Araratvlakte, een vruchtbare vallei en een deel van het Armeens hoogland, met uitzicht op de berg Ararat. in het zuiden ligt de plaats aan de oevers van de Hrazdan rivier. Jerevan is een groene stad met veel parken in en rondom de stad, in de parken staan fonteinen, standbeelden en er zijn tennisvelden en cafés.  

 

Bezienswaardigheden Jerevan

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Jerevan en omgeving:

 

  • Fort Erebuni, een vesting van het oude koninkrijk Urartu.
  • De sfeervolle bazaar, het opera gebouw en het historisch museum van Armenië.
  • Mantenadaran, het instituut voor oude handschriften. De manuscriptencollectie staat op de werelderfgoed lijst voor documenten.
  • Tsitsernakaberd, een gedenkteken monument om de slachtoffers van de Armeense genocide in 1915 te herdenken. Het monument bestaat uit een 44 meter hoge obelisk, een eeuwige vlam en een 100 meter lange muur met de namen van steden en dorpen waar de slachtoffers van de genocide leefden. Jaarlijks op 24 april is de officiële gedenkdag.
  • Moeder Armenia, een monument in het Victory Park met het graf van de onbekende soldaat en een standbeeld. Het standbeeld “Moeder Armenia” staat op een van de heuvels van Jerevan en waakt symbolisch over de stad. Jaarlijks op 9 mei is de gedenkdag aan de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
  • Het Circular Park, ook wel het Youth Park genoemd met de St. Gregorius kathedraal, veel standbeelden, fonteinen, een openlucht bioscoop, het Poplavok-meer, het Tigran Petrosian Schaakhuis, het Komitas muziekcentrum met het in Nederland ontworpen pijporgel en het metrostation Yeritasardakan.

 

Kathedraal van Jerevan

 

Kathedraal van Jerevan

De kathedraal van Jerevan of de kathedraal van Sint Gregorius de Verlichter, een Armeense heilige. De kathedraal is gebouwd tussen 1997 en 2001 en staat symbool voor het 1700-jarige bestaan van het Christendom als staatsgodsdienst in Armenië.

De steensoort werd geselecteerd op basis van de Armeense oranje kleur (abrikoos kleur) en het is een van de grootse kathedralen in de Zuidelijke Kaukasus.

 

Elk jaar wordt in Jerevan het “Gouden Abrikoos” filmfestival gehouden in de bioscoop Moscow. Abrikoos is ook de kleur van de onderste baan van de Armeense vlag, afgeleid van de Prunus armeniaca, de abrikoos wordt veel verbouwd in Armenië en Turkije voor de export van gedroogde abrikozen. Er is een ruime keus in goede en betaalbare hotels.