Sevan

 

Sevan is een stad in het noordwesten van Armenië en ligt in de provincie Gegharkunik (Gecharkoenik), 65 kilometer ten noordoosten van de stad Jerevan. De kleine stad heeft een schitterende ligging op een hoogte van 1.905 meter aan de noordwestelijke oever van het Sevanmeer en rondom de stad ligt het Nationaal Park Sevan.

 

 

Sevanklooster

 

Het Sevanklooster of het Sevanavank ligt op een schiereiland en is gebouwd in Armeense bouwstijl in de negende eeuw.

 

Het klooster was altijd al een belangrijk bedevaartsoord maar vanwege de mooie ligging is het nu ook een veel bezochte toeristische bezienswaardigheid.

 

Het klooster bestaat uit twee kerken: De Surb Astvatsatsin of de Heilige Moeder van God en de kleinste kerk is de Surb Arakelots of de Heilige Apostelenkerk.

 

In de directe omgeving zijn restanten gevonden van andere kerken en sommige voorwerpen hiervan zijn te zien in het museum van Armenië in Jerevan.

Sevanmeer

 

Het Sevanmeer heeft een oppervlakte van circa 1.270 vierkante kilometer en is het grootste zoetwatermeer van Armenië en van de Kaukasus. Het Sevanmeer ligt op een hoogte van 1.900 meter en is hiermee een van de hoogst gelegen bergmeren ter wereld. Het meer ligt in een tektonische slenk in het centrale deel van de kleine Kaukasus. Het Sevanmeer ligt binnen de grenzen van het nationale park en is gedeeltelijk een Ramsar wetland. Toen door irrigatie het waterpeil zakte werden er verschillende archeologische vondsten gedaan in het gebied.

 

Nationaal Park Sevan

 

Het nationaal park Sevan heeft een oppervlakte van 342 vierkante kilometer en is opgericht in 1978 met als voornaamste doel de bescherming van het Sevanmeer. Het nationale park ligt in een mooie omgeving met bergen rondom het meer van 500 tot 1.500 meter hoogte.

 

Het hoogste punt van het park ligt op een hoogte van 3.597 meter. In het natuurgebied komen circa 1.500 plantensoorten voor waarvan een kleine 300 soorten zeldzaam zijn. Het nationale park is een bijzonder vogelrijk gebied met pelikanen, flamingo’s, verschillende soorten eenden, slechtvalken en diverse soorten arenden die hier broeden.

 

Sevan is een mooie uitvalsbasis om met een rondreis of een wandelvakantie Armenië te verkennen. Vanuit hier kan de hoofdplaats Jerevan gemakkelijk worden bezocht en in de directe omgeving zijn veel bezienswaardigheden. Aan de oever van het Sevanmeer zijn enkele kleinschalig hotels en goede restaurants.