Werelderfgoed Armenië

 

werelderfgoed Armenie

Werelderfgoed zijn erfgoederen, monumenten of natuurgebieden die als uniek worden gezien en behouden moeten worden voor de mensheid. In Armenië zijn nu drie Unesco werelderfgoed monumenten (2018).

 

Informatie over het werelderfgoed in Armenië :

 

Cultuur erfgoed Armenië

Etsjmiadzin

 

  • De kathedraal en kerken van Echmiatsin en archeologisch Zvartnots tonen de ontwikkeling van een unieke Armeense kerkelijke architectuur. De Kathedraal van Etsjmiadzin (Echmiatsin) is gebouwd rond het jaar 301 en is het oudste gebedshuis van Armenië. De kathedraal wordt wel als het hart van de Armeense kerken wereldwijd gezien. De andere kerken uit dezelfde periode zijn de kerk van Hripsime en de kerk van Gayane. In Zvartnots, 17 kilometer ten westen van Jerevan liggen de restanten van een indrukwekkende kathedraal.
  • De kloosters van Haghpat en Sanahin, kloosters gebouwd tijdens de Kiurikian dynastie tussen de 10de en de 13de eeuw. In de Byzantijnse kloosters met elementen van volksarchitectuur uit de Kaukasus woonden ruim 500 monniken en het waren belangrijke onderwijscentra. De kloosters staan symbool voor het floreren van de Armeense religieuze architectuur.
  • Het klooster van Geghard en de hogere Azat-vallei, in het mooie natuurlijke landschap van de hogere Azat-vallei of Boven-Azatvallei ligt het Klooster van Geghard en enkele in de rotsen uitgehakte kerken. Het klooster werd in de 4de eeuw gebouwd en wordt gezien als een van de hoogtepunten middeleeuwse Armeense architectuur en decoratieve kunst.