België

België ligt in West-Europa en grenst aan Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg en aan de Noordzee. Het land heeft een oppervlakte van 30.528 vierkante kilometer en ruim 11 miljoen inwoners. De vlag van België heeft drie verticale banen met van links naar rechts de kleuren: zwart, geel en rood. Het rijkswapen is de Belgische Leeuw met de spreuk “Eendracht Maakt Macht”. De kleuren van de vlag zijn oorspronkelijk waarschijnlijk gebaseerd op de rode leeuw van Henegouwen, Limburg en Luxemburg, de gele leeuw van Brabant en op de zwarte leeuw van Vlaanderen en Namen.

 

België is verdeeld in drie regio’s: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het Vlaams Gewest en het Waals Gewest liggen tien provincies. De hoofdstad van het Vlaams Gewest is Brussel en de vijf provincies van het Vlaams Gewest zijn: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

De hoofdstad van het Waals Gewest is Namen en de vijf provincies van het Waals Gewest zijn: Henegouwen, Luik, Luxemburg, Namen en Waals-Brabant. De hoofdstad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is Brussel en dit gewest heeft verder geen onderverdeling in provincies. België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Er zijn gezellige sfeervolle steden in België die veel bezocht worden door buitenlandse toeristen, de meest belangrijke steden voor het toerisme zijn: Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent,  Leuven, Mechelen, Namen en Oostende.

 

 

Landschap België

 

België heeft een gevarieerd landschap met een korte kustlijn van circa 70 kilometer in het noordwesten van het land, de kust ligt aan de Noordzee en er zijn goede stranden. De belangrijkste plaats aan de Belgische kust is Oostende, andere plaatsen of gemeenten aan de kust zijn: Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne. Ruim 20 procent van België bestaat uit bos. In het zuidoosten van het land liggen de Ardennen met mooie glooiende heuvels, riviertjes en veel bossen. Het hoogste punt van België is het Signaal van Botrange met een hoogte van 694 meter, dit hoogste punt ligt in de Hoge Venen, een natuurreservaat in de provincie Luik in het oosten van België. Het Drielandenpunt is het gebied waar de grenzen tussen Nederland, België en Duitsland samenkomen. Het Drielandenpunt ligt vlak bij de top van de Vaalserberg op de grens met de gemeenten Vaals in Nederlands Limburg, Blieberg en Kelmis in de Belgische provincie Luik en Aken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De twee andere drielandenpunten in België zijn: Ouren een drielandenpunt met België, Luxemburg en Duitsland en Aubange een drielandenpunt met de landen België, Luxemburg en Frankrijk.

 

 

Natuurgebieden België

 

Er zijn in België veel natuurgebieden, waaronder één Nationaal Park, een aantal natuurparken, veel natuurreservaten en twee Ramsar wetlands: het met Nederland grensoverschrijdende Zwin en het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Het Nationaal Park Hoge Kempen ligt in Belgisch Limburg, Vlaanderen, het gebied met een oppervlakte van 57,5 vierkante kilometer is weer onderverdeeld in verschillende natuurgebieden. In het nationale park de Hoge Kempen zijn grote dennenbossen, de Mechelse heide, vennen en het Kempens Plateau tot aan de Maasvallei. Naast het gevarieerde landschap zijn er ook veel soorten planten en dieren. Het natuurgebied Hoge Venen ligt deels in de Ardennen en deels in de Eifel, er groeien veel heideplanten en veenplanten. Iets voor de Ardennen ligt het gebied Condroz, een vruchtbare streek met de valleien van de Maas en de Ourthe. Ten zuiden van de Condroz ligt de Fagne-Famenne streek, hier liggen wetlands en er zijn mooie grotten zoals de Han-sur-Lesse of de grotten van Han en Remouchamps.

 

Vakantiebestemmingen België en natuur en cultuur België:

vakantiebestemmingen België

 

natuur en cultuur België

 

overige informatie