Antwerpen

 

Antwerpen ligt in het noorden van België dicht bij het Nederlandse Bergen op Zoom. De stad ligt in de gelijknamige provincie Antwerpen aan de oever van de Schelde en heeft een grote haven met veel internationaal scheepsverkeer. Aan de stad grenst de groene regio de Antwerpse Kempen of ook wel het Vlaamse Kempenland genoemd.

 

Antwerpen verkennen

 

Antwerpen Belgie

Er is veel te zien en te doen in Antwerpen, een leuke verkenning van de stad kan per paardentram van 1 april t/m 31 oktober, vertrek meerdere keren per dag  vanaf de Grote Markt tegenover het Stadhuis.

Er is ook de toeristische dubbeldekker Antwerp Diamond Bus die langs de mooiste en meest bekende plekken van Antwerpen rijdt, opstappen kan onder meer bij het Museum aan de Stroom (MAS).

 

Vanuit de haven van Antwerpen varen er rondvaartboten met een uniek zicht op de stad, de haven en de dokken, er zijn lange en korte rondvaarten mogelijk. Per fiets door de stad Antwerpen is ook een leuke manier om de stad te verkennen, stap op de Velo stadsfiets. In het gebied tussen de Singel en de Schelde zijn 83 Velo stations met fietsen die speciaal zijn ontworpen voor intensief gebruik in de stad.

 

Museum en kerken in Antwerpen

 

Er zijn in Antwerpen minstens 30 museums, onder andere:

 

Het Modemuseum van historische kledij tot de hedendaagse mode.

 

Museum Plantin-Moretus museum, het museum is een werelderfgoed en het is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus.

 

Museum aan de Stroom of kortweg MAS genoemd, het hoge torengebouw is een herkenningspunt van Antwerpen geworden met, vooral vanaf het dakterras, een mooi panoramazicht over de stad. Er zijn permanente collecties te zien over de stad Antwerpen en wisselende tentoonstellingen met moderne kunst.

stadhuis Antwerpen

 

 

 

Het stadhuis van Antwerpen is een Belfort (Belfries). De Belforten in België en Frankrijk is een wereld erfgoed van 56 torens, de term belfort verwijst naar de oorspronkelijk verplaatsbare houten torens.

 

De huidige gebouwen zijn opvolgers van deze houten wachttorens. Naast de artistieke waarde zijn de belforten krachtige symbolen van een burgerlijke onafhankelijkheid in de geschiedenis van Vlaanderen.

 

 

Een aantal kerken in Antwerpen zijn zeker een bezichtiging waard, ze dateren uit de Gouden Tijd van Antwerpen.

 

kerken Antwerpen

 

Alle kerken hebben een binding met Peter Paul Rubens, een van de bekendste burgers die ooit in de stad leefden:

 

•Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met de Rubens’ schilderijen: ‘Kruisoprichting’ en ‘Kruisafneming’.

•Dé Rubenskerk is de Sint-Carolus Borromeuskerk.

•De Sint-Pauluskerk met meer dan vijftig schilderijen en 200 beeldhouwwerken.

•De Sint-Jacobskerk met het graf van Peter Paul Rubens.

 

 Antwerpen met kinderen

 

ruien Antwerpen

Antwerpen beschikt over een uitgekiend net van waterwegen: de ruien.

Vanuit het Ruihuis kan men de ruien veilig verkennen onder leiding van een ervaren gids. Een tocht duurt drie uur en start bij het Ruihuis aan de Suikerrui 21.

•De Antwerpse ZOO is één van de oudste en beroemdste dierentuinen in Europa. de dierentuin een oase van rust in het hartje van de stad, net naast het Centraal Station.

•Diamondland is een grote toonzaal met professionele diamantslijpers, er zijn talloze diamanten te koop en er zijn gratis rondleidingen (drie weken van te voren reserveren).

haven Antwerpen

•Iets buiten Antwerpen liggen een aantal kinderboerderijen, kinderen kunnen met de geitjes spelen en zelf brood of kaas leren maken, de toegang is gratis.

•Het Pirateneiland ligt aan de Kribbestraat 18 in Antwerpen en is gebouwd voor kinderen van 2 tot 12, het is een binnenspeeltuin met veel piraten plezier.

•Aquatopia is een unieke en betoverende onderwaterwereld met meer dan 10.000 vissen en reptielen in hun natuurlijke leefomgeving, het Aquatopia ligt recht tegenover het Centraal Station.

 

Er is een ruime keus in goede hotels in of buiten het centrum.