Grotten van Han

 

De Grotten van Han of de Grotten van Han-sur-Lesse in België liggen bij het dorp Han-sur-Lesse in de gemeente Rochefort en in de provincie Namen. Het dorp ligt aan de Lesse rivier, de Lesse ontspringt in de Ardennen en heeft een lengte van 89 kilometer en mondt uit in de Maas. Het is een populaire rivier om te kajakken in de Ardennen.

De Lesse rivier gaat iets voor het dorp Han-sur-Lesse ondergronds en stroomt door de kalksteen grotten die hier langs de rivier liggen. De rivier stroomt ook door de Grotten van Han en komt bij het dorp weer aan de oppervlakte. De Grotten van Han maken deel uit van het Belgische Geopark Famenne-Ardenne.

 

 

De Grotten van Han zijn ontstaan door ondergrondse erosie van een kalksteen heuvel, de rivier de Lesse stort vlak bij het dorp in een afgrond of een soort zinkgat en baant zich een weg door de rotsachtige heuvel over een lengte van ruim een kilometer. De Grotten van Han hebben een constante temperatuur van 13 graden en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De grotten waren al bekend in de vijfde eeuw v. Chr. en waarschijnlijk nog vroeger omdat er restanten uit de bronstijd zijn gevonden. Aan het einde van de achttiende eeuw werden de grotten verder onderzocht met behulp van fakkels.

 

Aan het einde van de negentiende eeuw werd er elektriciteit aangelegd en de grotten werden bekend bij geïnteresseerden in heel Europa. In de Tweede Wereldoorlog werden de grotten incidenteel wel gebruikt als schuilplaats of opslagplaats.

 

Er werden geleidelijk trappen en wandelpaden aangelegd. De toeristische route is nu goed begaanbaar en na de wandeling door een groot deel van de grot is de uitgang bereikbaar via de brug over de rivier de Lesse.

Het vroegere boottochtje aan het einde van de rondleiding is afgeschaft. De Grotten van Han trekken nu jaarlijks circa een half miljoen bezoekers.

 

Het startpunt van een bezichtiging in de grotten ligt in het dorp Han-Sur-Lesse, de bezoekers worden met een historische tram via een rit door de bergen van zo’n vier kilometer naar de ingang van de grot gebracht.

 

 

In de Grotten van Han zijn verschillende zalen met schitterende druipsteen rotsformaties, de Salle du Dome of de Koepelzaal is de grootst bekende natuurlijke holte van België. De Koepelzaal heeft een hoogte van 62 meter, een breedte van 86 meter en een maximale lengte van 149 meter. In de Koepelzaal wordt een kanon afgevuurd om de akoestiek van de grot goed te kunnen horen en in de Wapenzaal is een mooi klank- en lichtspel. In de Minaretzaal is een stalagmiet te zien met een hoogte van vijf meter en in de zaal de Styx is de rivier de Lesse te zien. De tocht met gids door de grotten duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten. De grotten zijn apart te bezoeken of in combinatie met het wildpark waar de Europese “Big Five” leeft, dit zijn: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.

In het dorp Han-sur-Lesse en in het nabij gelegen Rochefort is een ruime keus in kleinschalige hotels en het is een goede uitvalsbasis om te raften of te wandelen in de Ardennen.