Bosnië en Herzegovina

 

Bosnië en Herzegovina heeft een oppervlakte van 51.200 vierkante kilometer en een kleine 4 miljoen inwoners. De hoofdstad van het land is Sarajevo, de nationale munteenheid is de Bosnische Mark maar in veel gebieden kan ook met de euro worden betaald. De vlag van Bosnië en Herzegovina is blauw met een gele driehoek en negen witte sterren, zeven hele en twee halve sterren. De sterren staan voor het oneindige Europa, de gele driehoek staat voor de “hartvormige natie” of de vorm van het land.

vlag Bosnie

 

Het land Bosnië en Herzegovina ligt in Zuid-Europa en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Bosnië is de noordelijke landstreek met een landklimaat en Herzegovina is de zuidelijke landstreek met een mediterraan klimaat. In het noorden van het land liggen veel heuvels en bossen, Centraal Bosnië en Herzegovina is net als het zuiden bergachtig en het land ligt met een korte kustlijn van 20 kilometer aan de Adriatische Zee. Een groot gedeelte van het land ligt in de Dinarische Alpen en het noordoosten ligt in de grensoverschrijdende Pannonische vlakte. Op de werelderfgoed lijst van Unesco staan de binnenstad en de oude brug van Mostar en de Mehmed Pasa Sokolovic brug in Visegrad. 

 

Natuurgebieden Bosnië en Herzegovina

 

Er zijn veel natuurgebieden en natuurmonumenten in Bosnië en Herzegovina, er zijn drie Nationale Parken, drie Natuurparken, een aantal natuurreservaten, drie Ramsar wetlands, geologische gebieden met travertin kalksteen en geomorfologische gebieden (landschapsvorming).  De drie Natuurparken zijn: Hutovo Blato, Blidinje en Bardaca. 

 

 

De drie Nationale Parken in het land zijn: Sutjeska dit is het oudste Nationale Park van Bosnië en Herzegovina en ligt in het zuidwesten van het land. In het park heeft de Slag van de Sutjeska plaatsgevonden en er is een herdenkingsmonument in de “vallei der helden”. Op de grens met Montenegro ligt de hoogste berg van het land, de Maglic met een hoogte van 2.386 meter. Verder ligt in het park onder andere het Perucica bos met 300 jaar oude bomen, de Skakavac waterval en tussen de Zelengora berg en de Maglic berg ligt een ravijn en de Sutjeska rivier. Het Nationaal Park Kozara ligt in het noorden van het land tussen de rivieren Una, Vrbas, Sana en Sava. Het is een klein park, in het gebied zijn wandel- en fietsroutes en er is gereguleerde jacht toegestaan. Het Nationaal Park Una ligt in het noordwesten van het land bij de Una rivier en de Unac rivier. Er zijn veel watervallen en er leven veel wilde dieren, populaire activiteiten in het park zijn wandelen, fietsen, raften en bungeejumpen vanaf de bruggen. Het gebied grenst aan de Plitvice Meren in Kroatië.