Balchik

 

Balchik of Baltsjik ligt in het noordoosten van Bulgarije aan de Zwarte Zee, 33 kilometer ten oosten van Dobrich (Dobritsj) en 40 kilometer ten noorden van Varna. Balchik ligt in de historische regio Dobroedzja (Dobrudza), Dobroedzja was een regio tussen de Donaudelta en de Zwarte Zee in Roemenië en Bulgarije. In het verleden tijdens de Griekse kolonisatie werd de stad Krounoi of Dionysospoli genoemd naar de mythische god van de wijn, Balchik was in die tijd een belangrijke havenstad en wijnproducent.

 

 

Balchik is gebouwd rondom een langwerpige witte rots en krijgt daarom wel de bijnaam “Witte Stad”. Het is nu een kleine havenstad met een mooie ligging, er is een luchthaven, een aantal bezienswaardigheden en er zijn smalle zandstranden, goede hotels, restaurants, banken en een postkantoor.

 

Paleis van Balchik

 

Het Paleis van Balchik was de favoriete zomerresidentie van koningin Marie van Roemenië of Marie van Edinburgh en werd gebouwd tussen 1926 en 1937 door koning Ferdinand van Roemenië voor zijn Britse vrouw Marie, een kleindochter van koningin Victoria. Het paleis bestaat uit een aantal residentiële villa’s, een wijnkelder, klooster, kapel, heilige bron en een Botanische Tuin. Het Paleis van Balchik is gebouwd op een hoogte van 17 meter met uitzicht op de Zwarte Zee en in de bouw zijn Italiaanse, Bulgaarse en Moorse motieven gebruikt.

 

 

De residentie kreeg de naam “Rustig Nest” en in het paleis en omgeving zijn filmopnames gemaakt voor de film “Youth Without Youth”, een film van Francis Ford Coppola. De minaret op het hoofdgebouw heeft de koningin laten plaatsen vanwege haar Baha’i geloof, een religie die gelooft in de geestelijke eenheid van de mens. In het paleis is nu het cultureel centrum Dvoretsa gevestigd, er zijn elk jaar diverse culturele activiteiten zoals een tentoonstelling, poëzie optredens,  een poppentheater en concerten.

 

Botanische Tuin

 

 

De Botanische Tuin grenst direct aan het paleis en heeft een oppervlakte van 65.000 vierkante meter. Er groeien ruim 2000 plantensoorten en er is een grote verzameling cactusplanten in de op een na grootste cactustuin van Europa.

In de botanische tuin liggen verder watervallen, een aquaduct, hofjes, de kapel Stella Maris, een bron gewijd aan nimfen, terrassen en het graf van koningin Marie.

 

 

De Thraciërs waren de eerste kolonisten van het gebied, er zijn Thracische voorwerpen gevonden van ruim 2000 jaar oud en de fundamenten van een tempel gewijd aan Cybele, de Romeinse moedergodin. Andere bezienswaardigheden in Balchik zijn middeleeuwse stadsmuren, fonteinen, traditionele huizen, de Sveti Nikolai kerk, een historisch museum en een etnografisch museum. De St. Nicolaaskerk (Sveti Nikolai) is een renaissance complex met onder andere een klokkentoren in de vorm van een vuurtoren, er is een fontein met oud Bulgaars kruis en een fontein voor de Bulgaarse militaire matrozen van de Zwarte Zee te zien.