Nesebar

 

Nesebar Bulgarije

Nesebar en het Zonnestrand liggen in het oosten van Bulgarije aan de Zwarte Zee, op korte afstand van Varna en Boergas. Nesebar (Nessebar) is een van de meest populaire plaatsen aan de Zwarte Zee en wordt vaak “Parel van de Zwarte Zee” genoemd. Ten noorden van Nesebar liggen het Zonnestrand en het stadje Sveti Vlas. De kustplaats Nesebar bestaat uit twee gedeeltes, de oude stad (Old City) gelegen op een schiereiland en grenzend hier aan ligt langs de kust de nieuwe stad (New Town).

De Oude stad van Nesebar  is een Unesco werelderfgoed monument en een mooie bezienswaardigheid.

 

Nesebar New Town is een moderne stad met nieuwe hotels en appartementen en een lang en breed zandstrand.

De Oude en Nieuwe stad zijn met elkaar verbonden via een landengte ook wel istmus genoemd en een boulevard.

De landengte is een mooi wandelgebied met autovrije straatjes. Op de boulevard staat de houten Istmus windmolen en er zijn cafés en restaurants. De nieuwe stad heeft betere stranden dan de oude stad en er zijn zowel op het noordstrand als op het zuidstrand goede strandfaciliteiten en watersportmogelijkheden. Tussen de nieuwe stad en het Zonnestrand ligt het Nesebar waterpark Action Aquapark. In het zuidoosten ligt het South Park, een mooi en sfeervol stadspark met speeltuinen, watervallen, een fontein en veel inheemse plantensoorten.

 

 

De Dag van Nesebar wordt elk jaar gevierd met een festival op 15 augustus, op deze feestdag zijn er veel concerten en tentoonstellingen op verschillende locaties in de hele stad. In de zomermaanden is er een frequente minibus verbinding tussen onder andere de oude en nieuwe stad Nesebar, Sunny Beach, Sint Vlas, Elenite en Ravda.

 

Zonnestrand

 

 

Het Zonnestrand of Sunny Beach grenst direct aan de nieuwe stad van Nesebar, de Bulgaarse naam voor het strand is Slantsjev Brjag met als betekenis: de Zonnige Kust. Maar zelfs de Bulgaren onderling noemen het lange zandstrand gemakshalve Sunny Beach.

 

Het Zonnestrand heeft een mooie ligging in de vorm van een halve maan aan de Golf van Burgas en is in de zomermaanden een bijzonder populaire vakantie bestemming. Het strand met het “gouden zand” van het Zonnestrand is bijna acht kilometer lang en loopt langzaam af in zee. Activiteiten op het strand zijn onder andere: surfen, waterskien, parasailing, duiken, snorkelen en minigolf. Sunny Beach heeft een actief nachtleven en er zijn veel pubs, strandbars en hotels.

 

Pyasachni dyuni

 

Pyasachni dyuni of de Nesebar zandduinen is een natuurmonument ten zuiden van Nesebar en deel van het natuurreservaat Ropotamo. Een natuurgebied met duinen, graslanden en veel vogelsoorten.