Nesebar

 

Nesebar en het Zonnestrand liggen in het oosten van Bulgarije aan de Zwarte Zee, op korte afstand van Varna en Burgas. Nesebar (Nessebar) is een van de meest sfeervolle plaatsen aan de Zwarte Zee en wordt vaak “Parel van de Zwarte Zee” genoemd. Ten noorden van Nesebar liggen het Zonnestrand en Sveti Vlas. Nesebar bestaat uit twee gedeeltes, de oude stad (Old City) gelegen op een schiereiland en grenzend hier aan ligt langs de kust de nieuwe stad (New Town).

De Oude stad van Nesebar  is een werelderfgoed monument.

 

Nesebar New Town is een moderne stad met nieuwe hotels en appartementen en een lang en breed zandstrand. De Oude en Nieuwe stad zijn met elkaar verbonden via een landengte ook wel istmus genoemd en een boulevard.

De landengte is een mooi wandelgebied met autovrije straatjes. Op de boulevard staat de houten Istmus windmolen en er zijn cafés en restaurants. De nieuwe stad heeft betere stranden dan de oude stad en er zijn zowel op het noordstrand als op het zuidstrand goede strandfaciliteiten en watersportmogelijkheden. Tussen de nieuwe stad en het Zonnestrand ligt het Nesebar waterpark Action Aquapark. In het zuidoosten ligt het South Park, een stadspark met speeltuinen, watervallen, een fontein en veel inheemse plantensoorten.

 

 

De Dag van Nesebar wordt elk jaar gevierd met een festival op 15 augustus, op deze feestdag zijn er veel concerten en tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. In de zomermaanden is er een frequente minibus verbinding tussen onder andere de oude en nieuwe stad Nesebar, Sunny Beach, St.Vlas, Elenite en Ravda.

 

Zonnestrand

 

 

Het Zonnestrand grenst direct aan de nieuwe stad van Nesebar, de Bulgaarse naam voor het strand is Slantsjev Brjag, de Zonnige Kust. Maar zelfs de Bulgaren noemen het lange zandstrand gemakshalve Sunny Beach. Het Zonnestrand heeft een mooie ligging in de vorm van een halve maan aan de Golf van Burgas en is in de zomermaanden een bijzonder populaire vakantie bestemming. Het strand met het “gouden zand” van Zonnestrand is bijna acht kilometer lang en loopt langzaam af in zee, activiteiten op het strand zijn onder andere surfen, waterskien, parasailing, duiken, snorkelen en minigolf. Sunne Beach heeft een actief nachtleven, er zijn veel pubs, strandbars en hotels.

 

Sveti Vlas

 

 

Sveti Vlas of St. Vlas grenst aan het Zonnestrand en ligt tien kilometer ten noorden van Nessebar aan de zuidelijk uitlopers van het Balkangebergte. Sveti Vlas is genoemd naar Agios Vlasios, beschermheilige van boeren, schaapherders en de wolhandel. Op de plaats van het oude klooster is de nieuwe kerk St. Vlasiy (St. Blaise) gebouwd. Het St. Vlas zandstrand is ruim een kilometer lang en loopt langzaam af in zee. Het strand van St. Vlas is rustiger dan het Zonnestrand en vooral populair bij gezinnen met kinderen. De luxe jachthaven Marina Dinevi heeft een capaciteit voor 300 jachten en alle moderne faciliteiten. In het Dinevi resort ligt het Amfitheater Arena, het theater is voor iedereen toegankelijk en heeft 450 zitplaatsen. In de zomermaanden zijn er toneelvoorstellingen en muziek optredens.

 

Pyasachni dyuni

 

Pyasachni dyuni of de Nesebar zandduinen is een natuurmonument ten zuiden van Nesebar en deel van het natuurreservaat Ropotamo. Een natuurgebied met duinen, graslanden en veel vogelsoorten.