Paneuritmie

 

Paneuritmie is een soort levensdans of de dans van het leven. Het woord Paneuritmie is een samenvoeging van Pan Eu Ritmie en staat voor de totale essentie van het juiste ritme. Een combinatie van beweging, woord, muziek, denken en de invloed van de natuurlijke omgeving. Het wordt vaak een dans genoemd maar het gaat meer om het natuurlijke ritme van de beweging dan om de technische dansaspecten.

 

 

Het doel van de beweging is leven in harmonie met de natuur, God of het universum of zoals Deunov het zei: “een harmonieuze creatieve expressie van de goddelijke oorsprong van het universum op basis van een uitwisseling met de natuur”. De Paneuritmie of Levensdans wordt elke ochtend, bij voorkeur bij zonsopgang, buiten in de natuur gedanst vanaf de lente tot aan de herfst, vanaf 22 maart tot 22 september.  

 

Peter Deunov

 

Peter Deunov ook bekend onder de naam Beinsa Douno was een Bulgaarse filosoof en spiritueel leraar die een vorm ontwikkelde van esoterisch christendom. Peter Deunov werd op 11 juli 1864 geboren in een dorp bij Varna. In 1921 richtte hij Izgrev (zonsopgang) op in een buitenwijk bij Sofia, het werd een ontmoetingsplaats voor Deunov en zijn volgelingen. Zijn volgelingen noemden zichzelf “discipelen van de Universele Witte Broederschap”, vanaf 1927 werden de bijeenkomsten gehouden bij de Zeven Meren in het Rilagebergte, van 1932 tot 1944 ontwikkelde hij Paneuritmie of Paneurhythmy.

 

 

Hij is overleden op 28 december 1944 en begraven in een stadspark in de wijk Izgrev in Sofia. Veel van zijn lezingen zijn gepubliceerd, de hoofdthema’s zijn liefde, wijsheid, waarheid, rechtvaardigheid en deugd. De Witte Broederschap is wettelijk geregistreerd en ook buiten Bulgarije zijn verschillende centra opgericht door zijn volgelingen.

 

Zomerdans Paneuritmie

 

 

Elke zomer wordt in Bulgarije in het Rilagebergte de Paneuritmie gedanst van 1 tot 21 augustus. Het basiskamp van de Witte Broederschap ligt in het Zeven Meren gebied in het Nationaal Park Rila . In de omgeving zijn berghutten om te overnachten. De Paneuritmie wordt elke ochtend uitgevoerd op de vlakte boven het Babreka-meer.

 

 

Er wordt gedanst in een cirkel en het aantal deelnemers is onbeperkt. De muzikanten staan in het midden van de cirkel, er kunnen verschillende muziekinstrumenten worden gebruikt maar de voorkeur gaat uit naar de viool. De dans duurt ongeveer een uur en deelname is gratis. Hoewel de Paneuritmie overal kan worden gedanst wordt de zomerdans bij het Babreka-meer wel als een van de meest spirituele gezien vanwege de spectaculaire ligging in het ruige Rilagebergte.