Primorsko

 

Primorsko Bulgarije

Primorsko in Bulgarije heeft een mooie ligging op een klein rotsachtig schiereiland aan de Zwarte Zee aan de voet van de Strandzha bergketen en 50 kilometer ten zuiden van de stad Boergas. Primorsko is een gezellig stadje met een gunstige ligging, aan twee kanten van het schiereiland ligt een lang en breed zandstrand. Het strand bij het centrum is in de zomermaanden vrij druk maar vanwege de lange zandstranden zijn er buiten het centrum ook veel rustige plekken te vinden.

 

Het stadje Primorsko en de natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van het stadje staan in schril contrast met elkaar. Primorsko is een vrij druk bezochte vakantiebestemming met veel hotels, appartementen, campings en restaurants, cafés, disco’s, watersport faciliteiten zoals jetski, kitesurfen, waterskien en beachvolleybal. Er is een regelmatige busverbinding naar kustplaatsen in de omgeving en de bewoners leven voornamelijk van het toerisme. In de wintermaanden leven er circa 7500 bewoners en in de zomermaanden komen er naar schatting circa 300.000 toeristen naar het stadje. Politiek gezien ligt hier al sinds de jaren 1980 het evenwicht tussen de belangen van de ontwikkeling van het toerisme en het belang van de natuur gevoelig.

 

Natuurgebieden Primorsko

 

De meeste natuurgebieden in de omgeving hebben nu een beschermde status gekregen waardoor er in de beschermde gebieden nu niet meer mag worden gebouwd. Aan de noordkant van Primorsko ligt het Ropotamo estuarium en aan de zuidkant het Dyavolska estuarium van de Dyavolska reka of de Duivels rivier. De mooiste stranden liggen in de duingebieden ten zuiden van het stadje net voorbij het Dyavolska estuarium.

 

 

Primorsko en omgeving is het grootste beschermde strand- en duingebied van de Bulgaarse Zwarte Zeekust met een veelzijdige flora en fauna. Vooral de omliggende wetlanden zijn belangrijke vogelgebieden en het Ropotamo complex is een Ramsar wetland.

 

Beglik Tash

 

Beglik Tash Bulgarije

Primorsko ligt in het oostelijke deel van het historische landschap Thracië en er zijn nog bezienswaardigheden uit die periode te zien zoals het Beglik Tash, een indrukwekkende rotsformatie. Beglik Tash is gebouwd door een Thracische stam en het heiligdom werd vermoedelijk gebruikt voor religieuze ceremonies. Het monument is gratis te bezichtigen en ligt op de gelijknamige kaap zes kilometer ten noorden van Primorsko.

 

Maslen nos

 

Maslen nos Bulgarije

Beglik Tash is een deel van de Kaap Maslen nos, de meest zuidelijke punt van de baai van Boergas. De ruige Kaap Maslen nos staat bekend als de “olijfolie kaap”, al in de tijden van de Grieken was het een beruchte kaap met scherpe rotsen en er vergingen veel schepen. De lading van deze schepen bestond vaak uit amfora’s met olijfolie en als het schip verging was de olijfolie uit de gebroken amfora’s duidelijk zichtbaar op het water.

Vanaf 1960 zijn er veel archeologische vondsten opgedoken bij de kaap en veel van deze voorwerpen zijn te zien in het archeologisch museum van Sozopol.