Provadia

 

Provadia ligt in de provincie Varna, 50 kilometer ten westen van de stad Varna en is bereikbaar met de trein. Provadia ligt op een hoogte van 56 meter aan de gelijknamige rivier, rondom de stad liggen bergen met bijzonder veel grotten en een aantal grotkloosters. Tijdens de middeleeuwen was de stad met het klooster een belangrijk centrum van het Eerste Bulgaarse rijk. De stad staat bekend om het milde klimaat, het zoute mineraalwater en de productie van zonnebloemolie.

 

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het fort Ovech of ook wel Provat genoemd. Het Byzantijnse fort van Provadia werd gebouwd en bewoond tussen de vierde en de zevende eeuw en vanaf de negende eeuw tot aan het einde van de zeventiende eeuw.

De grootste zoutmijn van Bulgarije ligt ten zuiden van de stad, het is een steenzoutmijn met een bijna onuitputtelijke zoutkoepel of zoutdiapier met een hoogte van 3900 meter. Het steenzout wordt wel gebruikt als afzettingsgesteente in de olie-industrie.

 

Solnitsata

 

Solnitsata ligt op korte afstand van Provadia en is volgens Bulgaarse archeologen de oudste stad van Europa vanwege de oude gouden voorwerpen die er zijn gevonden tijdens archeologische werkzaamheden.

 

De plaats was circa zes millennia geleden tussen 4700 en 4200 v. Chr. het belangrijkste centrum van zoutproductie. De vroegere nederzetting was ommuurd vanwege de productie van het in die tijd bijzonder kostbare zout.

 

Het was de belangrijkste bron van inkomsten voor deze regio en de stad leverde zout in de hele Balkan regio.

 

In de omgeving zijn veel gouden voorwerpen gevonden.  Zie ook de rol van: Zout en Goud in Europa