Rilaklooster

 

Het Rilaklooster ligt op een hoogte van 1147 meter in het Rilagebergte in Bulgarije. Het Rila klooster is een Unesco werelderfgoed monument. Het is het grootse en meest bekende klooster van Bulgarije, de officiële naam is Klooster van Sint Ivan van Rila, genoemd naar Ivan van Rila of Ivan Rilski. Hij was een kluizenaar en werd vereerd als een heilige, zijn volgelingen stichtten veel kerken ter ere van hem waaronder het klooster van Rila in de 10de eeuw. Na een brand werd het klooster opnieuw gebouwd tussen 1834 en 1862 in een Bulgaars renaissance bouwstijl. Het Rilaklooster staat symbool voor de bewustwording van een Bulgaarse of Slavische identiteit na vele jaren van overheersing.

 

 

Ivan van Rila

 

Ivan van Rila of Ivan Rilski (876 – 18 augustus 946), ook wel Johannes van Rila genoemd, wordt vereerd als de beschermheilige van Bulgarije en als een van de belangrijkste heiligen van de Bulgaars-Orthodoxe kerk. Oorspronkelijk was Ivan van Rila een herder op zijn 25ste werd hij een priester, later besloot hij tot een leven van eenzaamheid en gebed. Hij leefde in een grot in het Rilagebergte en werd bekend door de vele wonderen die hij verrichtte om mensen te helpen. Hij kreeg onbedoeld veel volgelingen die leefden rondom zijn grot, aan het eind van de 10de eeuw werd ter ere van Ivan van Rila het Rilaklooster opgericht. Er zijn jaarlijks twee feestdagen, 18 augustus zijn overlijdensdatum en 19 oktober de dag dat zijn overblijfselen werden verplaats van Veliko Tarnovo naar Rila.

 

Rila Klooster

 

 

Het Rila klooster ligt in het noordwesten van het nationale park Rila, 120 kilometer ten zuiden van Sofia en 35 kilometer ten noorden van Blagoevgrad in de provincie Kjoestendil. Het hele kloostercomplex heeft een oppervlakte van 8800 vierkante meter en een rechthoekige vorm gericht op de grote binnenplaats waar de hoofdkerk en een toren staan. De architect van de hoofdkerk of Geboortekerk is Pavel Ioanov, hij was ook bouwmeester op Athos in Griekenland. De Geboortekerk heeft vijf koepels, drie altaren en twee zijkapellen. De vergulde iconostase in de kerk is een beroemd houtsnijwerk waar vijf jaar aan gewerkt is. In de kerk zijn veel fresco’s en waardevolle iconen te zien.

 

 

De vestingtoren diende ter bescherming van de kloosterorde tijdens de Ottomaanse heerschappij, de toren werd ook wel gebruikt als gevangenis. De vestingtoren werd gebouwd in 1334 en 1335 door Hrelja (Chrelja of Hreljo), een feodale landheer, en heeft een bijna vierkante basis van 7,75 bij 8,25 meter en een hoogte van 23 meter. Op de vijfde verdieping van de toren ligt de kapel van de ”Transfiguratie van Jezus”. In 1844 werd de klokkentoren met twee verdiepingen aangebouwd.

 

 

De vier verdiepingen van het woongedeelte met de elegante zwart-witte bogen bestaat uit ruim 300 monnikscellen, vier kapellen, de kamer van de abt en een bibliotheek met ruim 250 manuscripten en circa 1000 oude drukwerken. Bij het klooster is een museum gevestigd dat vooral bekend is vanwege het Rafaelkruis, het houten kruisbeeld van monnik Rafael (Rafail). De monnik maakte een meesterwerk van houtsnijkunst met 104 miniaturen van religieuze taferelen. Volgens de legende heeft de monnik Rafail twaalf jaar met een burijn (een kleine V-vormige beitel) aan het kruis gewerkt, alle circa 650 personages zijn in miniatuur uitgesneden. In het museum zijn ook verschillende miniatuurkruisen, zilveren dozen met oude bijbels, een met robijnen ingelegde miskelk en oude bewerkte deuren van de Hreljatoren.

 

Openingstijden en overnachten

 

Het Rila Klooster is dagelijks geopend van 08:00 tot 20:00 uur. Het is een van de Bulgaarse top 100 toeristische bezienswaardigheden, een officieel initiatief van de toeristische organisatie “Leer Bulgarije kennen”. Overnachten in het Rilaklooster is alleen mogelijk voor pelgrims of voor mensen die langer willen verblijven in het klooster voor een retraite. De slaapzalen zijn eenvoudig maar bieden voldoende comfort, hou er rekening mee dat het klooster een heilige plaats is, in de slaapzalen en het onderlinge contact wordt dit gerespecteerd. Overnachten kan op korte afstand van het klooster in een goedkoop hotel of op de camping.