Sozopol

 

Sozopol in Bulgarije ligt 33 kilometer ten zuiden van de stad Boergas en 23 kilometer ten noorden van het stadje Primorsko. Sozopol heeft een mooie ligging op een klein schiereiland aan de Zwarte Zee en in het zuiden van de Burgasbaai. Sozopol is een van de oudste Bulgaarse steden en stamt nog uit de Thracische tijd, de huidige stad werd rond het jaar 610 v. Chr. gesticht door Griekse kolonisten en na de bouw van een tempel ter ere van Apollo werd de stad Apollonia genoemd. De stad was een bloeiende handelsstad vooral door de handel in wijn, vis en graan. Sozopol is nu een sfeervolle kleine stad met mooie stranden en culturele bezienswaardigheden.

 

Sozopol Bulgarije

 

Bezienswaardigheden Sozopol

 

Oude Stad Sozopol
Sozopol fort

De Oude Stad van Sozopol is een soort van openluchtmuseum met smalle steile straatjes en circa 180 huizen zijn gebouwd in een typerende Zwarte Zee architectuur of Bulgaarse renaissance architectuur tijdens de Bulgaarse Nationale Wedergeboorte (1762-1878).

 

Een gedeelte van de stadsmuren van Sozopol zijn bewaard gebleven en sommige delen zijn herbouwd, langs het fort en de zuidelijke stadsmuren ligt een wandelpad.

 

Het Archeologisch Museum van Sozopol is een van de top 100 bezienswaardigheden van de Bulgaarse toeristenunie. Er zijn veel permanente tentoonstellingen over handel en de scheepvaart en er is een collectie religieuze kunst. Het meest opvallende in het archeologisch museum is het gedeelte voor onderwaterarcheologie, hier zijn schitterende amfora’s te zien die in de omgeving zijn opgedoken.

 

In het stadje is ook een etnografisch museum en het Zuidelijke vestingmuur en Torenmuseum, dit is een historisch museum.

 

Op de uiterste noordelijke punt van het schiereilandje Sozopol ligt het Kunstmuseum met vooral een grote collectie schilderijen met zeegezichten van Bulgaarse maar ook wel van internationale kunstenaars.

 

Elk jaar is er in Sozopol tien dagen lang vanaf eind augustus of begin september het Apollonia kunstfestival. Het is een van de meest bekende kunst- en filmfestivals van Bulgarije met veel nationale maar ook wel internationale kunst, muziek, dans en film uitgevoerd in de hele stad en in het kleine amfitheater.

 

 

Voor de kust liggen de drie kleine eilanden St. Ivan en St. Peter en St. Cyricus. Het St. Cyricus eiland is vernoemd naar een middeleeuws klooster en is nu een nationaal cultureel monument.

 

Het Kasteel van Ravadinovo is een sprookjeskasteel met leuke activiteiten voor kinderen.

 

Vakantie Sozopol

 

vakantie Sozopol

Sozopol heeft een mooie ligging voor een vakantie aan de Zwarte Zeekust in Bulgarije, het is een relatief rustige bestemming met vooral kleinschalig toerisme en weinig hoogbouw. Er zijn goede restaurants met visgerechten en een lokale specialiteit is vijgenjam.

Er is tijdens een vakantie veel te zien en te doen in het stadje en in de haven, er is ook een regelmatige busverbinding naar omliggende kustplaatsen en het plaatsje ligt in een mooie natuurlijke wandelomgeving bij onder andere het Kavatsite strand en de zandduinen.