Wintersport Bulgarije

 

Bulgarije is een mooi land voor wintersport met een aantal goed ontwikkelde skigebieden met een unieke ligging en bovendien opmerkelijk budgetvriendelijk voor een wintersportvakantie. Borovets, Bansko en Dobrinishte liggen op een goed bereikbare afstand van de hoofdstad en luchthaven Sofia.

 

 

De Bulgaarse wintersport gebieden liggen tussen de twee nationale parken Rila en Pirin in een uniek en aantrekkelijk landschap met oude dennenbossen, spectaculaire bergtoppen voor bergwandelingen, sfeervolle bergdorpen en schitterende gletsjermeren.

 

Borovets

 

Borovets ligt op de noordelijke hellingen van het Rilagebergte, 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad  Sofia. Borovets ligt op een hoogte van 1350 meter en heeft een schitterende ligging tussen de dennenbossen. De naam is afgeleid van het Bulgaarse woord voor dennenboom, het is een mooi gebied voor bergwandelingen in de sneeuw en er zijn een aantal berghutten.

 

Borovets is een goed ontwikkeld skigebied met een uitstekende sneeuwzekerheid en pistes met een verschillende moeilijkheidsgraad en internationale skiwedstrijden. De skipistes hebben een totale lengte van 58 kilometer en zijn verspreid over drie skigebieden. In het wintersportgebied kan men skiën, schansspringen, langlaufen en snowboarden. De ski-instructeurs geven skilessen op vijf verschillende niveaus in een groep of individueel en er is een ski-kleuterschool voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

 

Bansko

 

 

Bansko is een goed ontwikkelde skiplaats in het zuidwesten van Bulgarije in het Pirin gebergte. Bansko ligt 155 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sofia op een hoogte van 927 meter. Bansko is vanwege de mooie ligging tussen de bergen Rila en Pirin een belangrijke plaats voor het toerisme zowel in de zomer als in de winter. De Heilige Drie-eenheid kerk in Bansko is gebouwd tussen 1810 en 1835, 15 jaar later werd de klokkentoren van de kerk gebouwd. De Heilige Drie-eenheid kerk staat symbool voor de welvaart en de eenheid in Bansko. In het nabij gelegen dorp Banya zijn warmwaterbronnen.

 

Het skigebied van Bansko heeft pistes met een totale lengte van 75 kilometer en 14 skiliften vanaf 1000 meter hoogte tot een maximale hoogte van 2600 meter. Het moderne skiresort heeft goede faciliteiten voor beginners en ervaren skiërs en snowboarders. Het skiseizoen is gegarandeerd van december tot en met april door goede sneeuwkanonnen.

 

Dobrinishte

 

Dobrinishte ligt acht kilometer ten oosten van Bansko op een hoogte van 850 meter tussen de bergen. De plaats is vooral bekend als kuuroord, er zijn 17 warmwater bronnen met mineraalwater met een temperatuur tussen de 30 en 43 graden.

Dobrinishte is het startpunt voor een aantal wandelingen in het Piringebergte. In de bergen ligt de Bezbog berghut op een hoogte van 2236 meter en er is een skilift vanaf de Gotse Delchev berghut, er kan geskied worden maar volg de lokale aanwijzingen.

 

Septemvri – Dobrinishte spoorlijn

 

 

Dobrinishte is het eindpunt van de spoorlijn Septemvri – Dobrinishte, een smalspoorlijn met een schitterend traject tussen de valleien en kloven van de bergen Rhodope, Pirin en Rila. De spoorlijn heeft een lengte van 125 kilometer en het hoogste punt van de spoorlijn Septemvri – Dobrinishte ligt op 1267 meter. Het smalspoor met een spoorbreedte van 760 millimeter wordt ook wel de Alpen-spoorlijn van Bulgarije genoemd.

 

Wintersportvakantie

 

 

Het hele gebied rondom Bansko is een schitterend gebied voor een aantrekkelijk geprijsde wintersportvakantie in Bulgarije. Bergwandelingen door de sneeuw op sneeuwschoenen met een ervaren gids of skiën in Borovets of Bansko, verken het fascinerende landschap, ervaar de Bulgaarse gastvrijheid en de gevarieerde lokale gerechten.

Goede en betaalbare hotels in Borovets of hotels in Bansko met een mooie ligging.