Agia Napa Beeldenpark

 

Het Agia Napa Beeldenpark of het Agia Napa Sculpture Park ligt ten oosten van Agia Napa, niet ver van Cape Greco. Het park is een openluchtmuseum en heeft een oppervlakte van 20.000 vierkante meter. In het beeldenpark is een permanente tentoonstelling van fascinerende beelden en er is elk jaar een symposium met internationale deelnemers.

 

Agia Napa Beeldenpark of het Agia Napa Sculpture Park

 

Het Agia Napa Beeldenpark ligt in een schitterende bosrijke en rotsachtige omgeving met panoramische uitzichten en bankjes om van het uitzicht te genieten. Bij het Agia Napa beeldenpark ligt ook een tuin met veel mediterrane planten en een cactustuin.

 

Standbeelden in het Agia Napa Beeldenpark

 

Er zijn in het Agia Napa Beeldenpark standbeelden of kunstwerken te zien uit de Griekse mythologie van onder andere een Centaur, Pegasus, een Griekse sfinx, de godin Aphrodite en de godin Demeter.

 

 

Veel kunstprojecten in het beeldenpark hebben betrekking op de scheiding tussen het Griekse Cyprus en het Turkse Cyprus. Een beeldhouwwerk van de kunstenaar John Bizet genaamd “de harp” staat symbool voor de harmonie tussen de rotsen en de zee maar ook voor de harmonie tussen de mensen van verschillende nationaliteiten. 

Het beeld “de dialoog” van Maria Grazia Collini is een combinatie van beeldhouwkunst en architectuur en staat symbool voor de uitnodiging van een dialoog en samenwerking tussen verschillende culturen.

 

 

Het standbeeld “de uil” van Panteleimon Souranis staat voor wijsheid.

Het werk “Ikesia – de Griekse Zorbas” van Maria Georgiou staat symbool voor veiligheid, de drie beelden van ijzerwerk kijken volgens de kunstenares met een zuivere en nederige blik naar de hemel of het ongrijpbare en staan symbool voor de behoefte aan een aanraking, een smeekbede om veiligheid.

 

Het beeld “Henosis” van Jakob Neulinger staat voor de mystieke eenheid, de ultieme werkelijkheid en de bron van het bestaan gebaseerd op het platonimse (filosofie van Plato) of het neoplatonisme. De twee enen van het beeld zijn gemaakt van marmer uit respectievelijk Paphos (Grieks-Cyprus) en uit Girne – Kyrenia (Turks-Cyprus) en lijken hetzelfde stuk rots te claimen, een vreedzame co-existentie tussen Griekenland en Turkije. Het beeld verwijst ook naar Enosis, de poging tot aansluiting van Grieks-Cyprus bij het moederland Griekenland in de jaren zestig en zeventig.

 

Hoewel het beeldenpark vol lijkt te staan met kunstwerken die verwijzen naar de verdeeldheid op Cyprus is het eigenlijk een schitterend project van eenheid, vrede en verdraagzaamheid. Een fascinerend openlucht museum op een schitterende locatie.

 

Het Agia Napa Internationaal Sculpture Symposium in 2016/2017 begint op 25 oktober 2016 en loopt door tot 20 maart  2017, elk jaar tijdens het symposium worden er nieuwe beeldhouwwerken geplaatst en in de eerste week van mei zijn er evenementen om het jaarlijkse symposium af te sluiten. De ingang van het beeldenpark ligt op de Kryou Nerou Avenue, ten oosten van Agia Napa, het beeldenpark grenst aan het het Limnara strand. Het park is het hele jaar open van zonsopgang tot zonsondergang en de entree is gratis (2017).