Bezienswaardigheden Cyprus

 

De mooiste bezienswaardigheden van Cyprus in het noorden en zuiden van het eiland in een handig overzicht.

 

Bezienswaardigheden Noord-Cyprus

 

In Noord-Cyprus zijn de belangrijkste bezienswaardigheden:

 

Het Kyrenia gebergte met de restanten van de kastelen St. Hilarion, Buffavento en Kantara.

 

Het schiereiland Karpas met de stad Rizokarpaso, het Apostolos Andreasklooster op de meest noordoostelijke punt van Cyprus en ruin 40 zandstranden waaronder het Golden Beach strand en veel stranden waar de onechte karetschildpad en de groene zeeschildpad in de zomer eieren leggen en waar jonge schilpadjes worden geboren.

 

De Bellapais Abdij ten zuidoosten van Girne (Kyrenia) is een van de mooiste klooster ruines in het hele Middellandse Zee gebied.

 

De stad Gazimagusa (Famagusta) met de sfeervolle ommuurde binnenstad en veel oude kerken, kathedralen of kerken die nu een moskee zijn. De wijk Varosha is nu een spookstad maar was ooit de meest toeristische plaats op Cyprus. Varosha of in het Turks Maras genoemd is nu een afgesloten gebied met verlaten en vervallen hotels. Het toerisme uit deze regio heeft zich vooral verplaatst naar Agia Napa in het zuidoosten op het eiland.

 

De Skouriotissa kopermijnen in Zuid-Cyprus, een van de oudste kopermijnen ter wereld en de reden waarom de vlag van Cyprus een koperkleur heeft. In Noord-Cyprus ligt de vruchtbare Soleavallei en de oude stad Soli, de vroegere havenplaats voor de uitvoer van het koper uit de Skouriotissa kopermijn.

 

Bezienswaardigheden Zuid-Cyprus

 

De mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Cyprus zijn:

 

Het schiereiland Akamas is een schitterend natuurgebied met veel orchideeën, vogels, nestplaatsen van de zeeschildpad, de baden van de godin Aphrodite, wandelpaden en rustige en sfeervolle Cypriotische kustplaatsen zoals Latsi en Polis.

 

De stad Paphos (Pafos) is een werelderfgoed met de koningsgraven, het amfitheater en mozaïekvloeren, een klooster, het kasteel en de beroemde rots van Aphrodite, de geboorteplaats van de Griekse mythologische godin Aphrodite.

 

Het Kourion in Limassol is een oude nederzetting met een mooi theater en mozaïekvloeren. In het Kourion worden in de zomermaanden verschillende festivals gehouden.

 

Het Troödos gebergte is een nationaal park met veel bossen, flora en fauna. In het gebied ligt ook het werelderfgoed: de beschilderde kerken in de Troödos regio, de kerken hebben opvallend mooie muurschilderingen. Het Kykkos klooster in het gebergte is een van de belangrijkste kloosters op Cyprus, op de muren van het klooster zijn veel mooie mozaïeken te zien.

 

Het dorp Lefkara of Pano Lefkara op de zuidelijke hellingen van het Troödos gebergte staat bekend om het lokale borduurwerk, kantwerk en ambachtelijk zilverwerk. Deze traditie is een Unesco immmaterieel erfgoed.

 

Het Stavrovouniklooster is het oudste klooster van Cyprus en zelfs een van de oudste kloosters ter wereld. Het Stavrovouniklooster ligt hoog in de heuvels met een schitterend en wijds uitzicht over het hele zuidoosten van Cyprus.

 

De neolithische nederzetting Choirokoitia is een archeologische opgraving in het zuidwesten van het land.

 

Bezienswaardigheden in Larnaca zijn onder andere de kerk van Sint Lazarus, het kasteel van Larnaca, de moskee, het Kamares aquaduct en het Larnaca zoutmeer, een belangrijk wetland met honderden flamingo’s in de wintermaanden Op korte afstand van Larnaca ligt het dorp Kiti met de bijzondere Panagia Angeloktisti of de “Kerk gebouwd door Engelen”.

 

Het Agia Napa Beeldenpark is een nieuw en fascinerend openluchtmuseum op een schitterende locatie. Elk jaar in het voorjaar worden er enkele nieuwe standbeelden bij geplaatst van internationale kunstenaars.

 

 

Het bijzondere schiereiland Kaap Greco in het zuidoosten op Cyprus is een schitterend natuurgebied met grotten, natuurlijke boogbruggen, kliffen, stranden, wandelpaden, fietspaden, een bijzonder kristalheldere zee, het vriendelijke Agia Napa zeemonster en de romantische Konnos Baai met de Cyclopengrot.

 

 

De Kokkinochoria zijn de rode dorpen genoemd naar de vruchtbare rode grond in het zuidoosten van Cyprus. Het zijn sfeervolle dorpen met veel kerken en oude kapelletjes, traditionele huizen, windmolens voor irrigatie van het land en een gastvrije lokale bevolking die voornamelijk leeft van de landbouw.