Kataklysmos

 

Kataklysmos is een feest of festival dat alleen op Cyprus wordt gevierd, Kataklysmos is het Feest van de Zondvloed. De oorsprong van het feest is gebaseerd op de Bijbel en op de Griekse mythologie.

 

Griekse mythologie zondvloed

 

In de Griekse mythologie had Zeus besloten om de aarde te vernietigen omdat hij vond dat de mensen slecht waren. Het regende negen dagen en nachten en de aarde overstroomde, de enige plek die droog bleef was de Parnassus berg (het huidige Griekenland). Deukalion de zoon van Prometheus had op advies van zijn vader een soort ark, ook wel kist genoemd, gebouwd en zich daarin verscholen met zijn vrouw Pyrrha. Ze kwamen terecht op de berg Parnassus en waren de enige overlevenden van de zondvloed. Er ontstond een nieuw mensenras en Deukalion organiseerde feestelijke wedstrijden ter ere van moeder Aarde. Het waren vooral muzikale en poëtische wedstrijden en er werden tarwekoeken en fruit geofferd, de offers werden Panspermia genoemd naar het brengen van leven op aarde.

 

 

Bijbel zondvloed

 

In het Bijbelse verhaal had God besloten om de aarde te vernietigen met een zondvloed. Het regende 40 dagen en nacht maar Noach had op advies van God een ark gebouwd. Noach en zijn familie overleefde de zondvloed en kwamen terecht op de berg Ararat (het huidige Turkije) en zorgde ervoor dat het mensenras bleef bestaan.

 

Kataklysmos  –  Festival van de Zondvloed

 

Het Kataklysmos feest wordt 50 dagen na het Orthodoxe Pasen, aan het begin van de zomer gevierd. De meest belangrijke plaats waar het Feest van de Zondvloed wordt gevierd is Larnaca , andere plaatsen op Cyprus waar het feest ook wordt gevierd zijn Limassol, Paphos, Polis, Agia Napa en Paralimni. Tijdens het festival zijn er spelen zoals zwemwedstrijden, bootraces maar ook wedstrijden in volksdansen en tchattista, het zingen van geïmproviseerde liedjes. Tijdens de feestdagen van Kataklysmos is het heel normaal om water naar elkaar toe te gooien, het water staat vooral symbool voor het zuiveren van de ziel. Het Kataklysmos feest duurt drie dagen en valt samen met Pinksteren, het Festival van de Zondvloed is een van de belangrijkste feesten op Cyprus.