Kokkinochoria

 

De Kokkinochoria dorpen liggen in het zuidoosten van Cyprus in de omgeving van Paralimni in de regio Famagusta.

De naam Kokkinochoria met als betekenis de Rode Dorpen is gebaseerd op de vruchtbare rode grond in de streek. Landinwaarts vanaf Paralimni zijn de Rode Dorpen op Cyprus: Avgorou, Liopetri, Sotira, Frenaros, Xylofagou, Deryneia, het spookdorp Achna met Dasaki Achnas en Pyla .

 

 

De Kokkinochoria zijn sfeervolle en authentieke dorpen met veel kerken en kapelletjes, traditionele huizen, een folklore museum in Deryneia en een lokale bevolking die voornamelijk leeft van de landbouw.

 

 

De vruchtbare rode grond staat vooral bekend om de teelt van aardappels en artisjok van een uitstekende kwaliteit. In het gebied zijn veel windmolens die water oppompen om de landerijen te irrigeren. In het gebied worden vooral aardappels verbouwd maar ook onder andere artisjokken, graan, gerst, olijven en fruit.

 

Aardappelen Cyprus

aardappeloogst-cyprus

 

Door de vruchtbare grond, het warme klimaat en voldoende water zijn er twee tot drie aardappeloogsten per jaar in de Rode Dorpen. De Cypus-aardappel wordt geëxporteerd en is ook al vroeg in het jaar in Nederland te koop. De aardappels die worden verkocht in Nederland zijn onder andere de rassen “Annabella”, “Marfona”, “Obelix”, “Diamant” en “Spunta”. Door de bijzondere vruchtbare rode grond zijn de aardappelen rijk van smaak met een lichte rode verkleuring van de schil. De Cyprus aardappelen worden door de positieve invloed van zoute zeewind geteeld met geen of weinig bestrijdingsmiddelen. De eerste oogst in maart en april levert een van de vroegste aardappelen op in het voorjaar in Europa en deze primeuraardappel is vooral populair om met Pasen te eten. Volgens liefhebbers proef je de Cypriotische zon en zee in de aardappel.

 

Op Cyprus worden veel gerechten in restaurants geserveerd met de Cypriotische aardappel. De aardappel kan gewoon gekookt of gebakken worden gegeten of als gepofte aardappel op de barbecue maar de aardappel is ook smakelijk in een lekkere frisse voorjaarssalade met olijfolie, bosui (lente-ui), citroen, olijfolie en koriander.