Troödos

Troödos gebergte


Het Troödos gebergte is de hoogste bergketen op Cyprus en ligt grotendeels in het westen en in het midden op het eiland. De hoogste piek van het Troödos gebergt is de Olympos, of ook wel de Chionistra genoemd, met een hoogte van 1951 meter. Andere belangrijke toppen in het Troödos gebergte zijn de Kykkos, de Tripoli, de Papoutsa, de Madari en de Kionia.

 

Flora en fauna

 

nationaal park Troödos

Het gebied heeft een rijke flora en fauna waaronder veel inheemse planten zoals de Cypriotische orchidee en de wilde cyclaam. In het Troödos gebergte zijn een aantal  bossen natuurgebieden en beschermde staatsbossen zoals het Paphos bos en het Machaira bos. In de bossen leeft onder andere de Cypriotische moeflon.

 

Het Troödos bos is in zijn geheel een Nationaal Park en er zijn goed aangegeven wandelroutes met een totale lengte van ruim 250 kilometer.

 

Agrotoerisme en ecotoerisme wordt verder gestimuleerd door de aanleg van picknickplaatsen, mountainbike routes, mogelijkheden om te overnachten in een dorpswoning in een van de bergdorpen en het verder ontwikkelen van het skigebied Chionistra / Mount Olympos. De Troödos bergen zijn geologisch gezien uniek vanwege de karakteristieke opeenvolging van gesteenten in de oceanische korst. Dit geologische proces wordt ofioliet genoemd. 

 

Kerken en kloosters

 

In het Troödos gebergte zijn een aantal bergdorpen en veel Byzantijnse kerken en kloosters. Tien van deze kerken staan op de werelderfgoed lijst van Unesco als: de “Beschilderde kerken in de Troodos regio”.  De tien kerken zijn: Agios Ioannis Lampadistis, Agios Nikolaos tis Stegis-kerk, Archangelos Michail, Metamorfosis tou Sotiros, Panagia Asinou-kerk, Panagia Podithou, Panagia tou Araka, Panagia tou Moutoulla, Stavros tou Agiasmati en de Timios Stavros kerk. De kerken zijn rijkelijk versierd met muurschilderingen en tonen een overzicht van Byzantijnse en postByzantijnse schilderkunst op Cyprus.

 

 

Kykkos klooster

 

Het Kykkos klooster is een van de belangrijkste en rijkste kloosters van Cyprus. Het klooster ligt op een hoogte van 1318 meter in het Troödos gebergte. Het Heilige Klooster van de Maagd van Kykkos werd gesticht rond het einde van de elfde eeuw door de Byzantijnse keizer Alexios I Komnenos (1081-1118).

 

 

Het icoon van de maagd Maria geschilderd door St. Lukas is volgens de legende naar Cyprus gebracht. Aartsbisschop Makarios III was monnik in het Kykkos klooster (Moni Kykko), later was hij de eerste president van Cyprus (1960-1977). Bij het klooster staat een levensgroot standbeeld van Makarios. Op de muren van het klooster zijn veel mozaïeken te zien en de belangrijkste religieuze feestdag van Moni Kykko is op 15 augustus, duizenden pelgrims bezoeken dan het klooster.