Werelderfgoed Cyprus

 

In Cyprus zijn nu drie Unesco werelderfgoed monumenten, het zijn alle drie culturele monumenten, informatie over het werelderfgoed in Cyprus:

 

  • De Beschilderde kerken in het Troödos gebergte met tien Byzantijnse kerken en kloosters die rijkelijk versierd zijn met bijzondere muurschilderingen.  
  • Paphos, de hele stad is vanwege de architectuur, de historische waarde en de cultus rondom Aphrodite (Venus) ook wel de godin van de schoonheid een werelderfgoed.
  • De archeologische opgraving Choirokoitia, een neolithische nederzetting gelegen in de vallei van de rivier Maroni aan de zuidkust van het eiland.

 

 

 

Op de voorlopige werelderfgoed lijst staat onder andere de Panagia Angeloktisti in het dorp Kiti, volgens een lokale legende de kerk “Gebouwd door engelen”.

 

Immaterieel erfgoed

 

Immaterieel erfgoed van Unesco is levend en actief erfgoed, het zijn vooral tradities, sociale gewoontes, kennis en vaardigheden van groepen mensen. Het immaterieel cultureel erfgoed speelt een belangrijke rol in een gemeenschappelijke culturele identiteit en de kennis van de traditie wordt overgedragen van generatie op generatie.

 

In Cyprus zijn nu drie erkende tradities een Unesco Immaterieel erfgoed:

 

  • De traditie in Lefkara van het creëren van het kantwerk is een Unesco immaterieel erfgoed, de vaardigheid wordt elke generatie van moeder naar dochter doorgegeven en het is een kunstzinnige en sociale traditie. Tijden het werken zitten de vrouwen samen te praten en elke kantwerkster kan haar eigen fantasie gebruiken bij het creëren van nieuwe geometrische motieven.
  • Het Mediterrane dieet is een gezamenlijke immateriële erfgoed inschrijving van de landen: Cyprus, Kroatië, Spanje, Griekenland, Italië, Marokko en Portugal. Het Mediterrane dieet erfgoed bestaat uit de kennis, vaardigheden en de tradities met betrekking tot de landbouw gewassen, veeteelt en visserij, het oogsten, het koken en de uitwisseling van recepten. Het samen koken en eten is het fundament van de culturele identiteit en de continuïteit van gemeenschappen in het hele Middellandse Zeegebied. In het dagelijks leven maar vooral tijdens festivals brengt de mediterrane keuken mensen van alle leeftijden en sociale klassen bij elkaar.
  • Tsiattista poëtisch duelleren is een levendige, geïmproviseerde gezongen dichtkunst die wordt uitgevoerd in het Grieks-Cypriotische dialect, waarbij de ene dichter-zanger probeert de andere te verslaan met slimme verzen van rijmende coupletten.